Embercsempész banda bukott le

A gyanú szerint 20 év körüli fiatalok szállítottak illegális migránsokat az osztrák-magyar határhoz, a fuvarokat egy Magyarországon tartózkodó szír férfi szervezte. A rendőrök az ügy vizsgálatát befejezték, és vádemelést javasolnak a bűnszervezet 8 tagjával szemben.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának nyomozói eljárást folytattak egy szír férfi és hat társa ellen bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett miatt, valamint egyikük édesanyjával szemben, aki mint bűnsegéd vett részt a bűncselekményeknél.

A gyanú szerint a külföldi férfi szervezésével a bűnbanda 2020 októberében és novemberében legalább 10 alkalommal nyújtott segítséget illegális migránsoknak a Nyugat-Európába jutásban. A határsértők szállításához több autót béreltek, amelyek segítségével megközelítőleg 70 migránst vittek a magyar-osztrák határhoz. Őket rendszerint Baja és Szeged környékén vették fel, majd a határ közelében tették ki.  

A fuvar nem volt ingyen, fejenként 250-500 euró közötti összeget fizettek érte az utasok. A gyanú szerint a szír férfi a szállítások szervezésén és a pénz leosztásán túl, egyéb feladatot is ellátott: úgynevezett előfutóként haladt járművével a csempészek előtt, és tájékoztatta a sofőröket a rendőri ellenőrzések helyéről.  

Az illegális migránsokat négy 20 év körüli, és egy 17 éves fiatalkorú fuvarozta. A nyomozók látóterébe került két nő is. Az egyik a szír férfi 25 éves barátnője, aki számos alkalommal jelen volt a szállításoknál, a pénz leosztásánál, és intézte a felek közötti kommunikációt, tehát tudott a bűncselekményekről és segítette is azt. A másik női gyanúsított az egyik sofőr édesanyja, aki a gépkocsik bérlését intézte fiának, hogy azokkal vihessék a határsértőket.

A rendőrök a nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok alapján sorra derítették fel a bűnszervezet lehetséges tagjait, majd elfogták őket és gyanúsítottként hallgatták ki. Házkutatás keretében járműveket, telefonokat és készpénzt foglaltak le. A külföldi és 3 társa jelenleg is bűnügyi felügyelet alatt áll, a másik 4 személy szabadlábon védekezhet. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói befejezték az ügy vizsgálatát és az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészség részére.

(fotó: police.hu)

Forrás: police.hu