Nagyon költekezik a kormány

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének bevételei 1730,2 milliárd forinttal, 9,5 százalékkal nőttek az idei év első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest, a kiadások 2048,2 milliárd forinttal, 9,8 százalékkal  voltak magasabbak.

 A központi alrendszer 2922,2 milliárd forintos hiánnyal zárt október végén, ami az idei évre kitűzött módosított előirányzat 127,7 százaléka és 634,5 milliárd forinttal, 12,2 százalékkal több az egy évvel korábbinál - derül ki a Pénzügyminisztérium kedden közzétett részletes tájékoztatójából.

A központi költségvetés 2704,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 265,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 47,3 milliárd forintos többletet mutattak október végére.

A kiadások közül a közúti fejlesztésekre  fordított 172,9 milliárd forintot, a Magyar Falu Programra költött 156,0 milliárd forintot, a közlekedési ágazati programokra költött 153,8 milliárd forintot, valamint  a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra kifizetett 94,7 milliárd forintot emelte ki a jelentés. 

A bevételek alakulását jelentősen befolyásolják a koronavírus-járványra tekintettel bevezetett munkaadói kedvezmények, a magasabb bérkiáramlás és az átlagkereset növekedése. Az előző év azonos időszakához képest magasabban teljesültek  a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek.

Forrás: MTI