7 ok, hogy miért ne játssz szerencsejátékot

Akár szerencsejátékos szeretnél lenni, akár már az vagy, lehet az a célod, hogy a hobbidat magasabb szintre emeld. Akárhogy is, ebbe úgy kell belefogni, hogy határozottan felfogd a szerencsejátékos lét előnyeit és hátrányait.

Minden tevékenységet érdemes objektíven megközelíteni. Néhányan azt hiszik, hogy a szerencsejáték bűn. Azt hiszik, ez mindenféle rosszhoz vezet és az életük tönkretételével egyenértékű. Mások indokolatlanul és ész nélkül játszanak, amíg a pénztárcájuk bírja. Annyi pénzzel fogadnak, amit nem engedhetnek meg maguknak. Soha nem tudják, mikor kell feladni. Az igazi pénzes casino ebből a szempontból olyan függőségekhez hasonlítható, mint például az alkoholfogyasztás. Mérsékelten jó, de nem mindenki tudja kezelni. Mielőtt elkezdenéd vagy magasabb szintre emelnéd a dolgokat, fontold meg a listán szereplő hátrányokat.

Függőséget okozhat

Sokan  úgy gondolkodnak, hogy a szerencsejáték nem okozhat  függőséget, mivel nem viszel be anyagot a szervezetedbe. Ez egy rövidlátó látásmód, mivel számos kutatás szól arról, mi történik az agy kémiájával, amikor szerencsejátékot játszik. Ezekben világossá válik, hogy a szerencsejáték ugyanolyan függőséget okoz és káros, mint az alkohol vagy a drog.

Szinte minden szerencsejátékkal kapcsolatos tevékenység hosszú távon megkárosít

Ez különösen igaz a kaszinó játékokra. A fogadások nem azonos nyerési esélyekkel térülnek meg. Az esélyek közötti különbség a ház előnye. Ez egy olyan erős matematikai erő, mint a kamatos kamat. Ha elég sokáig játszol a kaszinó játékokon, végül minden pénzedet elveszíted. Ez egyszerű matematika. A legjobb példa erre a blackjack játék. Legtöbbször még pénzt is nyerhetsz, a játék többé-kevésbé igazságos, de a háznak van egy előnye egy egyszerű tény miatt: a bank lép utoljára. Ha az osztó előtt elbukod a kört, automatikusan elveszíted a tétet. A pókerben is megvan a módja, hogy matematikai hátrányba tegye a játékost. Ha bármilyen professzionálisan vezetett kártyateremben pókerezel, a ház az összes tét 5 százalékát megtartja.

A legtöbb ember pénzt veszít, amikor szerencsejátékot játszik

Még azok is gyakran veszítenek, akik megértik a szerencsejáték mögött rejlő matematikai elveket. Némelyikük csak koca szerencsejátékos, aki hajlandó elfogadni ezeket a hosszú távú veszteségeket. Vannak, akik össze vannak zavarodva, és azt hiszik, hogy hosszú távon nyernek, pedig nem. Gondolkodj el azon, hogy ha a legtöbb ember pénzt nyerne szerencsejáték közben, akkor a kaszinók nem maradhatnának életben. Pénzüket abból keresik, hogy az emberek vesztenek.

A szerencsejátékokból származó nyereségek egy része nem oda kerül, ahová kellene

Az állami lottóról van szó. Ezeket az alapokat a legtöbb országban az oktatásra kellene elkülöníteni, de a legtöbb állami költségvetés nem így működik. Az állam költségvetése olyan, mint egy vödör. A pénz olyan, mint a víz abban a vödörben. Az is a költségvetés része, hogy hová öntik a vizet. Ám az országok nem kategorizálják, hogy mennyi pénz származott a lottóból, így ezzel az összeggel kell növelniük az oktatási kiadásokat.

Valószínűleg a pénzed jobban termelne, ha befektetnéd

Érdemes tudni a kamatos kamatról is. Ha kis összegeket fektetsz be következetesen, hosszú időn keresztül, a kamatos kamat biztosítja, hogy végül nagy pénzösszeghez juss. Ha havi 20 000 forint megtakarítással kezdesz, és 6%-os kamatot tudsz keresni, negyven év múlva milliomos leszel. Ha csak évi 50 000 forintot fektetsz be 40 évig, így a teljes befektetésed mindössze 2 000 000 forint. A többi pénz kamatos kamatból származik. Ha ennél többet tudsz megtakarítani, vagy ha nagyobb megtérülést érsz el a pénzeden, még gyorsabban válhatsz milliomossá. Tedd be ugyanezt a havi 20 000 forintot egy játékgépbe, és 40 év múlva szinte biztosan nem lesz mit felmutatni. Persze vannak, akiknek szerencséjük van, és milliókat nyernek. De a nagy része a játékosoknak újra visszateszi a gépekbe és elveszít mindent.

Ez egy drága szórakozási forma a legtöbb más tevékenységhez képest

Érdemes a szerencsejátékra úgy gondolni, hogy átlagosan mennyibe kerül óránként. Ez egy elég egyszerű matematikai képlet, ha kaszinó játékokról van szó:

Teljes óránkénti akció X a ház előnye = várható óránkénti veszteség

Természetesen ki kell tudni számítani a teljes óránkénti akciókat is. Az egyik módja az, hogy összeadod az összes tétet, amelyet egy óra alatt megteszel. Például egy átlagos játékgép-játékos óránként 600 pörgetést hajt végre. Ha pörgetésenként 50 forintért játszol, óránként 30 000 forintot teszel kockára.

A szerencsejáték kevésbé járul hozzá a társadalomhoz

Még ha előnyben részesített szerencsejátékos is, például kártyaszámláló vagy profi pókerjátékos, nem járul hozzá semmivel a társadalomhoz, amikor megkeresi a pénzt. A szabadidős szerencsejátékosok még kevésbé járulnak hozzá a társadalomhoz. Hasonlítsd össze az iskolai tanárokkal. Keményen dolgoznak a pénzükért, és a társadalomhoz való hozzájárulásuk egyértelmű. Persze nem egyértelmű, hogy minden tevékenységet kizárólag azon kell mérni, hogy mennyivel járul hozzá a társadalomhoz. De érthető, hogy ezt érdemes végiggondolni, amikor valaki eldönti, hogy szerencsejátékos akar-e lenni.

Más hobbik vitathatatlanul többet kínálnak a társadalomnak. Vannak akik  szabadidőben korrepetálják a gyerekeket és nem szerencsejátékoznak. Vagy vannak akik, festenek, rajzolnak, esetleg jótékonysági munkában veszik ki a részüket, amivel saját maguk is többek lesznek a társadalom vagy az adott közösség számára.