3+1 indok az őszi focizáshoz

Gőzerővel zajlik a labdarugó Bajnokok Ligája, izgalmasabbnál izgalmasabb meccsek várnak ránk. Mikor jöjjön hát meg a kedvünk a focizáshoz, ha nem ilyenkor? Három plusz egy indok, hogy elkezdjük rúgni a bőrt.

November beköszöntével érkeznek meg a Bajnokok Ligája meccsei, a mezőny ilyenkor még széles, a csoportkörökben a legjobb európai csapatokat, a világ legnagyobb sztárjait láthatjuk. Megvillanhatnak új tehetségek, felemelkedhetnek új csapatok, nem csoda, ha sokan ekkor kapnak kedvet ahhoz, hogy maguk is el kezdjenek játszani.

1.Olyan leszek, mint Messi

A gyerekek számára az élet számtalan területén alapvető motiváció, hogy példaképet állítsanak maguk elé: akihez hasonlítani szeretnének, akinek a teljesítménye olyannyira elvarázsolja őket, hogy ők is szeretnék azt megismételni, mi több túlszárnyalni. A sportban ez különösen igaz. Az évnek ebben a szakaszában a közvetítéseknek hála feltűnnek a képernyőn a legnagyobbak: Messi, Ronaldo, Van Dyke, Piquét, Levandowksi, Donnarumma.

Csak be kell szerezni a megfelelő focicipőket és már jöhet is a játék! Lehet utánozni a sztárok mozdulatait, a lemásolni a legtrükkösebb lövőtechnikát, begyakorolni a legbonyolultabb cseleket.

2.Őszi egészség

Az egészséges nyári napoknak egy időre búcsút mondhatunk. Aki ősszel is egészséges akar maradni sajnos már nem tud ringatózni a Balatonon, vagy D-vitamin fürdőt venni a napágyban: ilyenkor aktív mozgásra van szükség. A foci ezt a lehetőséget adja meg. Nem csak kicsiknek, nagyoknak is.

A labdát mindenki tudja rúgni, futni sem bonyolult dolog, már csak be kell terelni valahogy a kapuba a bogyót. Persze nem mindegy milyet. Egy jó focilabda alapfeltétele a sportnak. Lehet, hogy nagyapáink még disznóbőrrel passzolgattak, de ma szerencsére a legjobb minőségű sporteszközök is néhány kattintás után elérhetők.

3.Barátok közt

A sport nem csak testedzés vagy fizikai állóképesség növelés, de közösségi együttlét is. A sport olyan játék, mely a gyermekek szocializációjának egyik legalkalmasabb színtere. Ebben a focinak elévülhetetlen szerepe van, hiszen kooperatív játékként megtanítja az egymásba vetett bizalmat, a közös erőfeszítés fontosságát, a közös eredmény megbecsülését és nem utolsósorban a győzelem avagy a kudarc együttes átélését.

A felnőttek számára legalább ennyire fontos lehet a baráti együttlét megélése, a szabadidő hasznos és egyben kellemes eltöltése. Sok esetben üzleti partnerek is a focit választják egymás jobb és gyorsabb megismeréséhez.

+1. Győzzön a jobb!

Sok mindent lehetne még mondani a fociról, mégis a legfontosabb, hogy gólra játszák. Az egész futkározásnak, taktikázásnak, passzolgatásnak, cselezésnek, becsúszásnak, rúgásnak, sarkazásnak, fejelésnek ez a végső célja. Az élmény, hogy elérjük a gólt, a győzelem öröme, mindent felülír.

Jól tudja ezt minden kapus is. Ő az utolsó ember, aki meggátolhatja a hőn áhított célt. Természetesen ahhoz, hogy kikaparhassa a száguldó labdát a ficakból, leszedhesse a fejek fölül, elhorgászhassa a lövésre kész lábak közül, miután megtalálta a számára legmegfelelőbb kapuskesztyűt, sok-sok gyakorlás szükségeltetik.

Irány tehát a pálya, legyen az beltéri vagy kültéri, hiszen a foci egész évben jó mulatság, ám ősszel valódi kikapcsolódás, felfrissülés, egészség, közös élmény!