Milyen erkélyajtót válasszak?

A megfelelő erkélyajtó kiválasztása kulcsfontosságú lehet egy kényelmes és esztétikus otthon kialakításakor. Azontúl, hogy teret nyit a külvilágra, megfelelő hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonsággal kell rendelkeznie, valamint a biztonsági funkciójáról sem érdemes megfeledkeznünk. Amennyiben épp most készül erkélyajtó beszerelésére vagy cserére, és nem tudja, milyen erkélyajtót válasszon, olvassa el cikkünket!

Erkélyajtó zárása - kilincstípusok

A hagyományos erkélyajtón csupán csak egy oldalon található kilincs. Ez az egyszerű megoldás kiváló lehet lakásoknál, illetve olyan házaknál, ahol az erkélyajtó nem a kertet vagy a teraszt választja el a belső tértől. 

Amennyiben az erkélyajtó egy nagyobb erkélyre vagy teraszra, illetve kertre nyílik, érdemes a kétoldali kilincset kérni. Természetesen ez a típusú erkélyajtó rendelhető zárható kilinccsel is, így nyújtva biztonságot Önnek és családjának.

Napjainkban a kertkapcsolatos lakásoknál és házaknál ajánlott az átmenő kilincses erkélyajtó beszerelése. Ez a típus kétoldali kilinccsel rendelkezik, amely kívülről és belülről kulccsal zárható.

Toló-bukó vagy emelő-toló erkélyajtó - Hol érdemes használni?

Mostanság egyre népszerűbb választás a toló-bukó, illetve az emelő-toló erkélyajtó használata nagyobb lakásokban vagy házakban a hagyományosabb erkélyajtók mellett. Mutatjuk, milyen esetben melyik modern megoldás a legjobb opció!

A toló-bukó erkélyajtó előnye, hogy szerkezetének köszönhetően az erkélyszárny nem nyílik bele lakóterébe. Nevéből adódóan nem csupán toló funkcióval rendelkezik, bukóra is lehet nyitni szellőztetés céljából. Ez a típusú erkélyajtó akkor ideális választás Önnek, ha szeretné kiélvezni a nagy üvegfelület nyújtotta előnyöket, viszont a helytakarékosság is fontos otthona kényelméhez.

Az emelő-toló erkélyajtót leginkább a széles üvegfrontokat kedvelőknek ajánljuk. Ez a szerkezet nem teszi lehetővé az erkélyajtó bukóra nyitását, ellenben használata minimális erőfeszítést igényel, akár gyermeke számára is egyszerű. Ezen típus előnye még, hogy a szerkezetet teljesen bele lehet süllyeszteni az aljzatba, így akadálymentes, mindemellett gyönyörű panorámakilátást biztosít a lakóknak.

Egyszárnyú vagy kétszárnyú erkélyajtó?

A két erkélyajtó típus között a különbség igencsak egyszerű és könnyen látható. Míg a kétszárnyú erkélyajtóknál a tok felületét két szárnyra tudjuk osztani, az egyszárnyú erkélyajtó csak egy szárnnyal rendelkezik.

Az egyszárnyú erkélyajtó használata olyan lakásban ajánlott, ahol kevés hely áll rendelkezésünkre a nyílászáró elhelyezéséhez, viszont az erkélyajtó előtti tér viszonylag nagy egy ajtószárny kitárásához.

A kétszárnyú erkélyajtó helytakarékosabb megoldásnak számít, ugyanis a nyílásszélesség felére csökken az egyszárnyú erkélyajtókhoz képest. További előnye még, hogy ha mindkét szárny ki van nyitva, teljesen szabaddá válik az ajtónyílás, így megkönnyítve a bejutást.

Földszinti ablakcsere során tehát érdemes elgondolkozni az erkélyajtó használatán, ugyanis a beáradó természetes fény és a panorámakilátás mellett egyszerű átjárást biztosít a bel- és kültér között. Bár sokfajta típus létezik, mindenki megtalálhatja az otthonába illő nyílászárót. Nézzen körül nálunk, kínálatunkban garantáltan megtaláljabb Ön is a számára leginkább megfelelő erkélyajtót!