Újra drágulóban vannak az albérletek

A közelmúltban örülhettek a bérlők, hiszen sok nagyvárosban csökkenőben voltak az albérletárak. Az áresésnek azonban hamar végeszakadt, már az idei évben újra az emelkedő pályára tértek át. A drágulás mértékét az ingatlannet.hu adatai alapján néztük meg közelebbről.

Miskolcon az albérletpiaci árak átlag 20%-ot ugrottak

A legtöbb megyeszékhelyen 5-20% közötti volt a kiadásra kínált lakások átlagárának felfelé irányban történő változása. A felső határt Miskolc érte el, ahol az albérletek januári átlagos négyzetméter ára 1890 ezer forintról őszre 2230 ezer forintra emelkedett. 

Az elmúlt 9 hónapban 15-16%-os drágulás ment végbe a debreceni, győri, valamint a pécsi albérletpiacon is. Ennek eredményeképpen idén szeptemberben Debrecenben és Győrben 2600 ezer Ft/m2, míg Pécsen 2400 Ft/m2 volt a kiadó lakások átlagára. 

A vizsgálatba vont egyetemi városok közül a legkevesebbet a szegedi albérletárak léptek előre. A napfény városában az év elején 1900 Ft/m2-es átlagáron kínálták kiadásra a lakásokat, mely szeptemberre mindössze 200 forinttal lett magasabb négyzetméterenként. 

Budapest egyes kerületeiben is sokat drágultak az albérletek

Amikor a főváros albérletpiacán vizsgálódunk, érdemes azt kerületekre bontva megtenni, hiszen nagy különbségeket fedezhetünk fel. Így van ez az árakkal is.

A nagy népszerűségnek örvendő V. és VI. kerületben most jóval mélyebben kell zsebükbe nyúlnia az albérletbe kényszerülőknek, mint az év kezdetén. Az V. kerületben átlag 4400 forintot kérnek el a tulajdonosok, amely 15%-kal több a januári átlagárhoz képest. A VI. kerületben szinten 15% körüli az áremelkedés, viszont itt így is jóval kedvezőbb, 3750 Ft/m2-es az albérletek kínálati ára.

Természetesen vannak kivételek, vannak olyan magyar városok és budapesti kerületek, ahol nem a drágulás a jellemző, hanem a stagnálás. Ide tartozik például a VII. és a VIII. kerület is, ahol idén végig ugyanazon árszínvonal – 3000-3100 Ft/m2 – körül mozogtak az albérletárak. 

Nincs megállás!

Minden jel arra mutat, hogy árzuhanást a közeljövőben nem fogunk látni sem az albérletpiacon, sem pedig az ingatlanpiacon. A legtöbb szakértő úgy vélekedik az albérletek tovább drágulnak, vagy éppen folytatják a stagnálást. Jelentősen alacsonyabb árakkal tehát valószínűleg nem számolhatunk. Ugyanígy a lakáspiacon sem várható árcsökkenés. A GKI és a Masterpast felmérése szerint a használt lakások esetében egy 3-4% körüli, az új lakások esetében pedig egy 7-8% körüli drágulás mehet végbe az előttünk álló évben.

Forrás: ingatlannet.hu