Az EU jövője az audiovizuális ágazat

Az audiovizuális ágazat az európai demokrácia alappillére, és a sokszínűség garanciája - jelentette ki Nicolas Schmit az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős biztosa,  az uniós parlament (EP) plenáris ülésénének hétfői, az európai média átalakításáról szóló bizottsági tervezethez kapcsolódó vitájában.

A vitával összefüggő EP-jelentéssel kapcsolatban hangsúlyozta: az audiovizuális ágazatot egyre több kihívás éri - különösen a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt - ezért egy olyan uniós stratégiát kell kidolgozni, amely védi ezt a területet és felkészíti a digitális változásokra.
    
Mint mondta, a bizottság arra kötelezné a médiaszolgáltatókat, hogy tegyék átláthatóvá a szerzői jogokat, a testület továbbá pontosan meghatározná a platformok felelősségét és hatáskörét. A uniós szerv, ugyancsak nagy hangsúlyt fektet a médiapluralizmus jelentőségére,  különösen azokban a tagállamokban ahol ez jelentősen gyengült, "egyoldalúvá vált" - közölte.
    
Schmit elmondta, hogy a bizottság jövő év elején teszi közzé a médiaszabályozásról szóló törvénytervezetet, és hét évre vonatkozólag 10 millió eurót különít el a független alkotók finanszírozására.
    
Az EP állásfoglalásra irányuló indítványa többek között felhívja a figyelmet arra: a jelenlegi válság azzal a kockázattal jár, hogy felgyorsul a hírmédia konszolidációja, különösen a tagállamokon belül, ami hátrányosan érintheti a médiapluralizmust, valamint a tájékoztatás minőségét és pártatlanságát.
    
Megjegyzi továbbá azt is, hogy az EU-nak és tagállamainak intézkedéseket kell bevezetniük annak biztosítására, hogy a média a közértékeken alapuljon, és nyitott, demokratikus, fenntartható és befogadó legyen, valamint hogy ebben a környezetben több nő, faji és etnikai kisebbséghez tartozó személy, migráns és menekült, valamint az LMBT-közösségek tagjai és fogyatékossággal élők töltsenek be kreatív és döntéshozó pozíciókat.

Forrás: MTI