A leghíresebb francia melegszendvicsek

A lendületes napindítás kulcsa a bőséges reggeli, ami feltölt energiával, ezáltal könnyebben belevetjük magunkat a napi teendőinkbe. No de természetesen van élet a zabkásán és a vajas pirítóson túl is, a franciák például ízletes melegszendvicsekkel teszik könnyebbé a reggeleket!

Kávéházi finomságok

Ha Franciaországról beszélünk, akkor a többségnek biztosan azonnal eszébe jutnak az elegáns kávéházak, a dallamos zenék, és azok a csinosan öltözött hölgyek és urak, akik reggelente szívesen időznek valamelyik kávézóban, egy csésze fekete és pár finom falat mellett. 

A Croissant mellett pedig szinte mindenhol szerepel a kínálatban a Croque monsieur, a Croque madame és a Croque mademoiselle is. Ezek az elnevezések jellegzetes francia melegszendvicseket takarnak, melyek már az 1900-as évek elején feltűntek a kávéházak étlapján, azóta pedig hatalmas népszerűségre tettek szert. De melyik elnevezés milyen ételt takar?

A Croque monsieur

A melegszendvicsek “királya”, ha szabad így említeni. Jó hír, hogy az elkészítéséhez még szendvicssütőre sincs szükség, bőven megteszi egy serpenyő is. Az eredeti verzióhoz egy brióshoz hasonló, speciális francia fehér kenyeret használtak, de napjainkban már leginkább toast kenyérből készítik. 

A kenyérszeleteket olvasztott vajon meg kell pirítani, közéjük pedig szeletelt főtt sonkát, és tekintélyes mennyiségű jellegzetes ízű sajtot (pl. Comté, Emmentáli, Guyére) tesznek, amit fűszeres dijoni mustárral koronáznak meg. 

Ez már önmagában egy kiadós reggelinek számít, ám a franciák nem aprózzák el: a kész szendvicseket bőségesen meglocsolják krémes, lágy ízű besamel mártással, így téve fel a pontot arra a bizonyos i-re. 

Egy adag Croque monsieur és egy csésze french press-el készült kávé után már nem nehéz kibírni kora délutánig, amikor is jöhet az Interfood-tól rendelt finom és ugyancsak kiadós ebéd! 

A Croque madame

Ha előző szendvicsünkre azt mondtuk, hogy bőségesen biztosítja a reggeli kalóriabevitelt, akkor mindez fokozottan igaz a Croque madame-ra! Az étel alapja ugyanaz a vajon pirított kenyér-főtt sonka-sajt-besamelmártás négyes amit az előbb már említettünk, ám mindezt még megfejelik egy tükör- vagy buggyantott tojással a szendvics tetején! 

A nevét onnan kapta, hogy a tojás mintegy kalapként helyezkedik el a kenyéren, ezzel még vonzóbbá téve az összhatást, pontosan úgy, ahogy a francia hölgyek is tökéletesítik megjelenésüket egy-egy divatos kalappal. 

A Croque mademoiselle

Akik nem szeretik a nehéz, túlságosan laktató reggeliket, esetleg valamilyen okból nem fogyasztanak húst, azoknak sem kell nélkülözniük az elegáns francia melegszendvicseket! A Croque mademoiselle-ből ugyanis kimarad a sonka és a tojás, és bár így is kellemesen eltelít, mégis kímélőbb a gyomornak. 

Persze a hozzávalók minőségén itt sem szabad spórolni, ugyanis a kevés alapanyagból készült ételek is csak akkor lesznek igazán finomak, ha az eredeti recept szerinti gondossággal készítjük őket. Szendvicsre fel!