Üvegszövet? Üvegszövetháló? Így alkalmazhatjuk az üvegszövetet

Mi az üvegszövet, és mi az üvegszövetháló? Egyáltalán hogyan alkalmazhatjuk az üvegszövetet? Érdemes megismerkedni a háromféle MASTERNET üvegszövethálóval, hogy tudjuk, melyiket mikor érdemes használni. Lássuk hát!

 Homlokzati hőszigetelő rendszerekhez használt üvegszövetháló

Egy homlokzati hőszigetelő rendszer szerves (és kihagyhatatlan) része az üvegszövetháló is. Ezzel erősítjük meg a hőszigetelés glettrétegét. Ezzel pedig ütésállóvá válik, valamint csökken a repedési hajlam, mert védve lesz a fagytól és a párától.

Az ETAG 004 szabványnak megfelelő MASTERNET ETICS típus való erre a célra, melyet beszerezhetsz a premiumhoszigeteles.hu oldalról. Egy homlokzati hőszigetelő rendszerbe csakis az ETAG 004 szabványnak megfelelő szövetet használhatunk. Szóval nem kérdés, hogy erre van-e szükséged a homlokzati hőszigetelés elkészítéséhez.

Üvegszövetháló beépítése a homlokzati hőszigetelő rendszerbe

Egy fogas glettvassal felhúzod a glettet, majd beleágyazod az üvegszövethálót. Végig figyelj arra, hogy 10 cm-esek legyenek az átfedések! Majd jöhet egy újabb réteg ragasztó. Mindenhol legalább 1 mm vastagon le legyen fedve a háló, erre figyelj!

Ügyelni kell a kivitelezésre! Csak akkor érhető el a kellő hatás, ha megfelelő munkát végeztél. Szóval nem érdemes csak úgy összecsapni, siettetni a munkát vele, mondván nem bonyolult dolog ez, feldobod gyorsan.

Persze ez a teljes hőszigetelő rendszer kivitelezésére is igaz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rosszul kivitelezett hőszigetelés több problémát okoz, mint amennyit használ. Gondolj csak a hőhidakra vagy a páralecsapódásra. Ha nem értesz hozzá, vagy nem vagy benne biztos, hogy meg tudod oldani, inkább bízd szakemberre, az a biztos.

Ha repedezett a vakolat

Egy MASTER belső üvegszövethálónak a régi és repedezett vakolatok esetén vehetjük hasznát. A kb. 5-6 mm-es glettréteget tudjuk megerősíteni vele. Így csökkenni fog a repedési hajlam, tartósabbá és erősebbé válik a felület, ahol használtuk.

A beépítés menete a következő. Soha ne az alapfelületre rögzítsd az üvegszövethálót! Először fel kell vinned az alapvakolat kb. 60-70%-át, majd egyenlítsd ki. A glettrétegre mehet az üvegszövetháló, majd fedd el úgy, hogy legalább 1 mm glettanyag kerüljön rá mindenhol. Véletlen se ess abba a hibába, hogy a glett alól kikukucskál a háló sarka vagy bármely része!

Változó vastagságú vakolatra is van megoldás

A régi, rossz minőségű, változó vastagságú vakolattal ellátott falakra is van megoldás, amit a MASTERNET rabichálók jelentenek. A funkciójuk gyakorlatilag megegyezik az előzőleg már kivesézett belső, repedezett vakolatra való típussal. Csökkenni fognak a repedések, és erősebb lesz a vakolat.

A rabicháló beépítésénél arra kell figyelni, hogy az első réteg vakolat közepébe kell tenni a hálót, 10 cm-es átfedésekkel. Majd jöhet rá a következő réteg vakolat.