Tudnivalók a száraztésztákról: miből és mennyit érdemes enni?

A tésztákkal kapcsolatban nagyon szélsőségesek az elképzelések. Egyesek szerint egészségtelenek, hiszen tele vannak szénhidráttal. Ha azonban ez igaz, hogyan illeszkednek be a híresen jótékony mediterrán étrendbe? A kulcs, hogy vegyük figyelembe a termékek fajtáját és összetételét. A testünkre gyakorolt hatás ugyanis ettől függ.

Irásunknak ezen termékek főbb típusait tekintjük át. Ha kíváncsi vagy, miből mennyit érdemes enni, itt megtudhatod.

Típusokról röviden

Hazánkban jellemzően rögtön a finomliszttel készült, tojásos termékre gondolunk. Nem minden készítmény rendelkezik azonban pont ezekkel a jellemzőkkel. Lássuk a típusokat.

Durum

A durum termékek különleges durumlisztből állnak. Ezen kívül még vizet tartalmaznak. Általában külön jelölik, hogy tojás is található-e bennük.

Tojás nélküli változat

Ha ezt a megnevezést látjuk a csomagoláson, a termék vagy búza- vagy durumlisztből készült, ivóvízzel. Lényeges, hogy tojás nincs benne. 

Tojásos

Készülhet durum- vagy búzalisztből is. Minimum tojástartalma 1db/ kg.

Egyéb fajták

Allergiások és érzékenyek keresik az olyan készítményeket, melyek nem gabonaőrleményt, hanem más helyettesítőt tartalmaznak. Általában ezek is egészségesek, kalóriaszegények. A Schär tészta vásárlása például a gluténérzékenyeknek tökéletes megoldás. Szerencsére ezek is nagy választékban kaphatók manapság.

Mennyi és milyen tésztát javasolt fogyasztani?

Fogyasztás szempontjából az olaszok vezetnek. Ők átlagosan évi 26 kg-ot esznek meg fejenként. Nem csoda, hiszen előételnek is kínálják. Természetesen ez meghaladja az egészséges mennyiséget, de sok függ attól, milyen típust választanak.

A durum termékek előnyei

- Ha imádjuk ezt az ételt, mindenképpen a durum verzió ajánlott! Az alábbi előnyökkel bír:

- Lassabban szívódik fel, így kevésbé emeli a vércukorszintet.

- Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek is megfelelő.

- Tovább tart a jóllakottság érzése.

- Jó hatással van a koleszterinszintre.

Mennyiségek

Étkezés terén a lényeg a kiegyensúlyozott táplálkozás. Heti 1-2 alkalommal bátran választhatjuk a száraztésztát főételnek. Az sem mindegy, hogy mivel fogyasztjuk. Ha diétában gondolkodunk, érdemes zöldségekkel, szószokkal enni. A zsíros húsok ugyanis valóban egészségtelenné teszik az ételt.

Összefoglalva: A száraztészták részét képezhetik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Nem mindegy azonban, milyen fajtát választunk, s mennyit fogyasztunk belőle. A mértékletes és változatos étkezés a diéta sikerének kulcsa.