Mi lesz Romániában?

Előzetes koalíciós megállapodás nélkül kezdődtek meg a kormányalakítási egyeztetések hétfőn a román elnöki hivatalban, ahol Klaus Iohannis államfő külön-külön fogadta a parlamenti pártok küldöttségeit, miután a múlt héten a parlament megbuktatta a Florin Citu liberális miniszterelnök vezette jobbközép koalíciós kormányt.

Az elnök a múlt héten arra hivatkozva halasztotta el csaknem egy héttel az alkotmány által előírt konzultációk megkezdését, hogy nézete szerint az egymást támadó pártoknak időre van szükségük ahhoz, hogy túltegyék magukat a személyes sérelmeken, tárgyalóasztalhoz üljenek és felelős döntést hozva megegyezzenek egy új kormány összetételéről. Az elmúlt napokban azonban semmilyen formális találkozó nem volt a parlamenti pártok között, így minden küldöttség csak a saját álláspontját hangoztatva járult az elnöki palotába anélkül, hogy megnevezett volna egy működőképes kormánytöbbséget.
    
Iohannis elsőként a volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttségét fogadta. A párt élére két hete megválasztott Florin Citu a találkozó után elmondta: nem tettek javaslatot a kormányfő-jelölt személyére, mivel a bizalmatlansági szavazáson bebizonyosodott, hogy a PNL körül nincs kormánytöbbség. Szerinte a kormánybuktató erők - a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD), a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a jobbközép kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) - bebizonyították, hogy többséggel rendelkeznek, így az "új koalíció" felelőssége, hogy kormányt adjon az országnak. Citu megerősítette: a liberálisok nem fognak az USR-vel kormányozni, miután volt koalíciós partnerük megszavazta a bizalmatlansági indítványt.
    
A PSD sem javasolt miniszterelnököt. A párt úgy értékelte: a parlament jelenlegi összetétele és az elmúlt hónapok politikai válsága kizárja egy stabil kormányzást támogató parlamenti többség kialakítását, ezért előrehozott választásokat szorgalmaz. Marcel Ciolacu pártelnök Iohannist tette felelőssé a kialakult válságért. A PSD szerint 2022. márciusában lehetne választásokat rendezni, addig pedig válságkezelő szakértői kormányt kellene beiktatni.
    
Az USR a párt élére frissen megválasztott Dacian Ciolos számára kért kormányalakítási megbízást az államfőtől, miután a liberálisok nem javasoltak miniszterelnököt. Ciolos szerint a - Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is magában foglaló - tavaly decemberben alakult jobbközép koalíciót kell helyreállítani, olyan miniszterelnökkel (nem Cituval), aki élvezi a teljes koalíció bizalmát. Az USR egy általa szorgalmazott "reformmenetrendet" is vitt az elnöki hivatalba korábbi - koalícióban feszültséget keltő - követeléseivel, egyebek között az RMDSZ által elutasított kétfordulós polgármesterválasztás bevezetésével.
    
A konzultáció-sorozat során hétfő délután az RMDSZ, az AUR és a (nem magyar) kisebbségi képviselők frakciójának küldöttségét fogadja az államfő.

Forrás: MTI