Hogyan fűts kevesebbért?

Gyönyörű, színes levelek, sült gesztenye, az első adag forraltbor… Az ősznek is kétségkívül megvannak a szépségei. Ezzel együtt ahogy az idő hidegebbre fordul, úgy egyre többet kell fűteni otthon, és nagyon nem mindegy, milyen szám szerepel azon a fűtésszámlán.

A fűtési szezon közeledtével összeszedtünk pár tanácsot, amelyek segíthetnek alacsonyabban tartani a költségeket. Kezdjük a főbb szempontokkal, aztán pedig következzen pár egyszerű tipp!

Hőszigetelés - ne az utcát fűtsd!

Az ingatlan méretén túl a hőszigetelés az egyik legfontosabb tényező. Egy jó hőszigeteléssel minimális az energiaveszteség, ami nemcsak környezettudatos, hanem költséghatékony is. Egy rosszul vagy nem hőszigetelt lakás vagy ház esetén viszont a meleg kiszökik, a fűtésrendszer pedig folyamatosan „dolgozik”, hogy szinten tudja tartani a hőmérsékletet. 

Egy ingatlan hőszigetelésének minősége az energetikai tanúsítvány minősítésén is meglátszik, de erről majd később! Ha felújításon gondolkodsz, mindenképp fontold meg a hőszigetelést, mert rengeteget spórolhatsz vele hosszú távon. Ne feledd, az egész felületnek megfelelően szigetelve kell lennie, mert a rosszul hőszigetelt pontokon/felületeken keresztül könnyen kiszökik a meleg. Ilyenek például a régi nyílászárók, de a lábazaton és a mennyezeten keresztül is eltávozhat a drágán előállított hő.

Nézesd át a fűtési rendszert!

Az energiahatékonyság terén általában a hőszigetelés ugrik be elsőnek, pedig ezen túl is jó pár tényezőt figyelembe kell venni. Ilyen például a fűtési rendszered hatékonysága, ugyanis egy elavult vagy rossz karban lévő rendszer szintén komoly energiaveszteséggel működik. El lehet gondolkodni azon, hogy régi kazánunkat energiahatékonyabb, modern kondenzációs kazánra cseréljük, de a fűtésrendszer beszabályozásával és termosztatikus szelepek beépítésével szintén sokat spórolhatunk. 

A rossz minőségű, elavult szivattyúkat is érdemes lecserélni, mert rengeteg áramot tudnak fogyasztani. Keress fel egy szakembert, nézesd át a rendszert, és máris tisztábban látsz, mi az ami jól működik, és mibe érdemes esetleg befektetni!

Energetikai tanúsítvány: egy remek viszonyítási pont

Mi is az a korábban említett energetikai tanúsítvány? Ez a lakás zöldkártyának is nevezett okirat ma már az ingatlanok értékesítésének és 1 éven túli bérbeadásának jogilag előírt feltétele. Erre szakosodott és energetikai tanúsítvány kiállítására jogosult szakemberek és cégek, például az ETANUS készíthetik el, és az épületek energetikai paramétereit fejezi ki. 

A tizenkét, energetikai minőséget kifejező kategória mellett az energetikai tanúsítványok tartalmaznak korszerűsítési javaslatokat is, azaz látni fogod, milyen lépésekkel teheted költséghatékonyabbá az ingatlant. A potenciális vevők és bérlők számára pedig nagy segítséget nyújt a dokumentum, hogy lássák, milyen fűtési költségekkel számoljanak.

Óvatosan a szellőztetéssel!

A legtöbben szeretünk nyáron nyitott ablaknál ülve dolgozni vagy beszélgetni, miközben folyamatosan jár a levegő. Ahogy viszont hűvösebbre fordulnak a napok, már nem kivitelezhető a dolog – szellőztetni viszont kell! Ha azonban túl sokáig nyitva hagyjuk az ablakot, kihűlhetnek a bútorok és a falak, a fűtési rendszernek pedig vissza kell melegíteni őket, ami jelentős plusz költséget jelent. Inkább szellőztess naponta többször, körülbelül három percig. Ennyi idő alatt kicserélődik a levegő, és nem is veszítesz sok hőt!

Egy-két fok is sokat számít

Ha nincs otthon gyerkőc, nyugodtan megfontolhatod, hogy egy-két fokkal alacsonyabban tartod a hőmérsékletet. Ha felveszel egy pulcsit, egy melegítőalsót, máris ugyanott vagy, és jó pár százalékot spórolhatsz a számládon! Ha pedig okos otthonban laksz, és tudod külön szabályozni a helyiségek hőmérsékletét, még több opciód nyílik. A hálószobát például érdemes hűvösen hagynod, mert jobban tudsz aludni - de a konyhában sem kell feltétlenül, hogy 28 fok legyen.