Így segít az EU a menekült-kérdésben

Az Europol, az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete segíti az uniós tagállamoknak a migránscsempészet elleni küzdelmét.

Az Európai Számevőszék jelentésében közölte, az Europol becslése szerint az Európai Unió határait jogellenesen átlépők körülbelül 90 százaléka veszi igénybe az embercsempészek segítségét. Az embercsempészek gyakran bűnözői csoportok formájában működnek, és más bűncselekményekben, például közokirat-hamisításban vagy emberkereskedelemben is részt vesznek.
    
Emlékezettek: az embercsempészet elleni küzdelemre irányuló bűnüldöző tevékenységek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, az Europol koordinációban és információcserében áll a tagállamok rendelkezésére. Tevékenységének értéke nagyrészt attól függ, hogy partnerei milyen mértékben osztják meg a vonatkozó információkat - emelték ki.
    
A jelentésből kiderült, hogy az Europol tárgyalásokat folytatott egyes kiemelt fontosságú, unión kívüli országokkal, hogy olyan nemzetközi megállapodásokat kössön velük, amelyek eredményeképpen hozzáférést kapna a migránsok származási országában és a tranzitországokban folytatott bűnügyi nyomozások adataihoz. A folyamat azonban nem zökkenőmentes, feladatainak ellátásához nem gyűjthet információkat magánszervezetektől, a hivatalosan kapott adatoka nem elemezheti, továbbá nem használhatja fel azokat.
    
A számvevők jelentésükben azt javasolták az Europolnak, hogy az EU határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) való együttműködését kölcsönös adatcsere révén, az Eurojusttal, az EU tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős uniós ügynökséggel folytatott együttműködését pedig az adatbázisokhoz való közvetett hozzáférésen keresztül erősítse meg. Megjegyezték: az adatfeldolgozás és a partnerek közötti adatcsere szempontjából hasznosnak bizonyulhatna az olyan informatikai eljárások alkalmazása, mint az adatbányászat vagy a mesterséges intelligencia, az Europol ugyanis mindeddig nem használt ilyen eszközöket. Teljes informatikai infrastruktúrájának tervezett átalakítása azonban lehetőséget ad erre - jegyezték meg.
    
Az Europol partnerei - mint közölték - értékelik a kapott stratégiai és operatív támogatást, de a migránscsempészet elleni küzdelem terén az Europol által elért eredményekről nem készül átfogó felmérés. Egyes eljárások nem elég strukturáltak, például nem kellőképpen szabályozott, mely kritériumok alapján rangsorolják az erőforrásokat, hogy azok oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk - tették hozzá.

Forrás: MTI