Kistestű állatok vs. villanypásztor - használható-e az eszköz náluk is?

A nagytestű, vagy közepes méretű állatoknál, mint a ló, a juh, a marha, vagy éppen a kecske, a villanypásztor használata adja magát. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy kisebb testű állatok ellen is lehet-e vele védekezni, vagy ellenkezőleg: megakadályozni, hogy kijussanak a számukra kijelölt területről.

Nos, egyértelmű válasz nincs a kérdésre, van olyan állat, amely ellen bevethető meghatározott feltételekkel, mások ellen azonban nem.

Szökik a kutya - jó lehet-e a villanypásztor a problémára?

Egy hétköznapi, abszolút gyakorlatias jellegű problémát hozunk példának: vannak olyan kutyák, akik igazi szabadulóművészek. Mindegy, milyen magas kerítést épít a gazdi, átmásznak rajta. Igen, jól olvasod, másznak. Jogosan merül fel, hogy az ő esetükben egy villanypásztor megoldás lehet-e, hiszen a kutya okos állat, ha tapasztalja az áramütés kellemetlenségér, jó eséllyel nem próbálkozik többet.

Ez igazság szerint attól függ, milyen formában próbálkozunk. Ahogy említettük, a kutya okos állat. Az tehát neki biztos nem lesz elég, hogy a kerítés helyén kihúzol két drótot, mint például a lovaknál, mert ő hamar rá fog jönni, hogy pl. egyszerűen csak át kell bújni alatta. Ha a magasra épített kerítés tetejére teszed a drótot, az a szökést ugyan megakadályozza, de a kutya így leeshet, és akár súlyos sérülés is lehet a vége. Ha viszont a meglévő kerítésedet "szövöd át" némi villanypásztorral viszonylag alacsonyan, és a kutyát minden alkalommal megcsípi, mikor nekiáll felmászni rá, hamar elmehet a kedve a próbálkozástól. Ebben van a kutyáknak való villanypásztor haszna.  

Macskák, nyestek, rókák

A kistestű állatokkal már lényegesen nehezebb a helyzet, ugyanis ők könnyedén átbújnak a biztonsági réseken. Számukra is van ugyanakkor megoldás, csak egy kicsit több mindenre kell odafigyelni. Létezik például áram alá helyezhető macskaháló - ezen biztosan nem megy se ki, se be semmi. De olyan megoldással is találkoztunk már, hogy valaki a kerítésre tetejére rakott villanypásztort, így amikor a macska megpróbálta azt átugrani, és megkapaszkodott a kerítésen, megcsípte az áram, és inkább továbbállt. 

Az biztos, hogy ha kistestű állatok miatt van szükség az áramos megoldásra, a hagyományos, 2-3 drótos eljárás nem lesz jó. Ide érdemes inkább a villanypásztor boltok szakembereinek segítségét kérni.