3 hiba, amit célszerű elkerülni, ha új kerítést tervezünk

A kerítéstervezés csak elsőre nem tűnik nagy volumenű dolognak, valójában azonban számos olyan buktatója akad, amelybe könnyű beleesni. Nézzük, mik azok a legalapvetőbb hibák, amiket érdemes elkerülni, ha nem akarunk később keserű szájízzel nézni az új kerítésre.

Nem mérjük fel kellőképpen a piacot

Manapság rengeteg cég foglalkozik kerítéselemek vagy kész kerítéspanelek gyártásával, így azt semmiképp sem lehet mondani, hogy nincs elég nagy választék. A gond sokkal inkább a bőség zavara, azaz hogyan találjuk meg a rengeteg ajánlat közül a számunkra legmegfelelőbbet?

Erre a lépésre bizony rá kell szánni a kellő időt, ugyanis az alapos kutatómunka nélkülözhetetlen a tökéletes végeredményhez. Ne kapkodjunk tehát, hanem nézzük át a kínálatot, kérjünk árajánlatot több helyről, ahol lehet, nézzük meg élőben a bemutatódarabokat, hogy ne csak a képek alapján kelljen döntenünk. 

Lehet, hogy mindezért hetekig fel kell áldoznunk a szabadidőnk jelentős részét, de még mindig sokkal jobb, mint utána éveken keresztül napi szinten szembesülni a kapkodásunk kedvezőtlen végeredményével.

Nem gondolkodunk hosszú távon

A kerítés nem olyan, mint egy pár cipő, aminek elég csak néhány hónapot vagy 1-2 évet kibírnia, utána pedig habozás nélkül lecseréljük. Egy megfelelően felépített kerítés akár évtizedekig díszítheti telkünk határát, így érdemes olyan megoldást választani, amivel hosszú távon is elégedettek leszünk. Kivéve akkor, ha sürgősen szükségünk van egy ideiglenes kerítésre, ami “több mint a semmi”, de hamarosan lecseréljük majd egy véglegesre.

Ezért célszerű inkább hosszú távon gondolkodni, és magasabb összeget áldozni egy olyan strapabíró kerítésre, ami szerkezetileg és esztétikailag is tartós. A fa kerítést például rendszeresen karban kell tartani, ami plusz idő és költség.

Ellenben a gondozásmentes Nívó kerítést nem kell csiszolni, felületkezelni és újrafesteni, hiszen az acél vagy alumínium alapanyag és a speciális festékréteg ellenáll az időjárás káros hatásainak. Nem fakul, nem reped, nem vetemedik, nem deformálódik, nem korhad. 

Ha ilyen kerítéselemeket használunk, azzal legalább 10 évre levesszük a vállunkról a kerítésfelújítás gondját. A hamarosan forgalomba kerülő 3, illetve 5 cm széles lécek pedig a legújabb trendek elvárásainak is megfelelnek. 

Nem nézünk utána az elérhető támogatásoknak

Kár tagadni: egy kerítéscsere bizony nem pár forintos beruházás, hanem igen megterhelő lehet a családi kassza számára. Ezért ahol csak lehet, faragjunk a költségeken, de csakis úgy, hogy ez ne menjen a minőség rovására! 

Nézzünk utána a különféle akcióknak, illetve amennyiben lehetőségünk van rá, érdemes kihasználni a jelenleg futó állami otthonfelújítási támogatást, amit kerítés építésére is igénybe lehet venni. Ne sajnáljuk az időt egy kis papírmunkára és utánajárásra, ugyanis így akár meg is felezhetjük a költségeket!