Mi a helyzet a lélegeztetőgépekkel?

Az EMMI-nek nincs információja az életveszélyes lélegeztetőgépekről; a külügy továbbra is üzletelne a maláj szélhámossal - írja közleményében a Momentum.

Egyszerre válaszolt a HIPA, a Külügyminisztérium és az EMMI a Tompos Márton, a Momentum szóvivője és KorrupcióVadász munkacsoport vezetőjé által feltett kérdésekre. A Momentum terézvárosi és erzsébetvárosi jelöltje arra volt kíváncsi, hogy hogyan és miért került kapcsolatba a külügy a maláj szélhámosként elhíresült Vinod Sekharral, az egészségügyért felelős minisztériumnál pedig arra kérdezett rá, hogy itthon üzembe helyezték-e az életveszélyes lélegeztetőgépeket. 

A HIPA – egy lehetséges beruházás kapcsán – kapcsolatban áll Datuk Vinod Sekharral és az általa vezetett külföldi illetőségű gazdasági társasággal." - mutatta be a megkapott válaszokat Facebook-posztjában Tompos Márton.

„Nem gond a túlárazottság, a korábbi elfogatóparancs, a bírósági végrehajtás, a jutalékként kifizetett 57 milliárd adófizetői forint, az életveszélyes lélegeztetőgépek, a HIPA és a Külügy továbbra is üzletelne a maláj szélhámossal. Azokra a kérdésekre pedig, hogy hogyan és miért kerültek vele kapcsolatba, illetve pontosan mekkora volt a jutalék összege, egyszerűen nem válaszoltak" - mondta el a Tompos. 

De ez még mindig jobb, mint amit az EMMI írt vissza. Ők egyszerűen annyit válaszoltak, hogy nincs nyilvántartási kötelezettségük, ami azért is érdekes, mert így azt sem tudtuk meg, hogy az életveszélyes lélegeztetőgépek használata vezetett-e bárki halálához itthon, miközben a halálesetek okairól készül állami nyilvántartás" – tette hozzá a Momentum terézvárosi és erzsébetvárosi jelöltje.

"Az egyébként érdekes véletlen, hogy pár nappal azután, hogy a maláj szélhámos Európában korábban nem járó magángépe ugyanott, szinte ugyanakkor leszáll Horvátországban, mint az Orbán Viktor által használt "honvédségi" repülő, hirtelen minden állami szerv megküldi a válaszait" - mondta Tompos Márton.

Az EMMI válaszát taglaló bejegyzésben Tompos ígéretet tett arra, hogy viszi tovább az ügyet, és nyilvánosságra hoz minden újabb információt a maláj szélhámos botránya kapcsán.