Mi is az a Viewhooo?

Megjelent a prezentációs szoftverek egy új formája:a Viewhooo.

A Brandlif kisvállalkozás több olyan szoftvert létrehozott már, mely ismert problémákra keres új, határokat feszegető megoldásokat.

Az egyik legújabb fejlesztésük a Viewhooo, mely a dia alapú prezentációs szoftvereken csavar egyet: összegyúrja a prezentációk világát az egyszerű platformjátékokkal. Az így létrehozott prezentációkból játékos formában tanulhatunk, ezzel segítve az információk bevésődését, az átadott anyagok memorizálását. 

A Viewhooo a jelenlegi tapasztalatok alapján az edukációs és az üzleti szférában is megállja a helyét, előbbire itt látható egy felhasználó által készített példa. A fejlesztés 2 fő alkotóeleme maga a játék, azaz a prezentáció, valamint a pályaszerkesztő.

A játék

A prezentációk során a játékosoknak „mászkálós" platform pályákon kell átjutni: a pályák bejárása során tárgyakat gyűjtenek, illetve szöveges, képi vagy videó információk alapján kérdéseket válaszolnak meg a továbbjutáshoz. Természetesen valamennyi ügyességi része is lehet egy prezentáció teljesítésének, ez csak a pálya készítőjén múlik.

A pályaszerkesztő

A pályaszerkesztővel mindenki kedve szerint formálhatja a saját prezentációját.

Vannak előre elkészített sablonok (mint minden prezentációs eszköznek) ezek hosszúság és nehézség szerint határozzák meg a pályatípusokat. A prezentációknak számtalan grafikai stílus, háttér és pályaelem segítségével adhat bárki megfelelő köntöst, így rengeteg témához illeszkedhet már maga a pályadesign is.

Miért játékosítás?

A „gamification" fogalma már régóta foglalkoztatja a szoftveripart: a felhasználók közötti játékokkal, versenyekkel igyekeznek a gyártók aktívabb használatra ösztönözni az embereket.

Ez a bevonódás a prezentációk világában különösen fontos: egy akármilyen információ megtanulása sokkal hatékonyabb, ha a tanult anyagot nemcsak látjuk vagy olvassuk, hanem első kézből, élmény szinten át is éljük azt. 

A game (játék) + engagement (bevonódás, elköteleződés) szavak összevonásából jött létre a gamegagement kifejezés: ez gyakorlatilag a VIewhooo esszenciája.

Minderről egy rövid angol nyelvű animációt is készült, mely összefoglalja a lényeget.

A Viewhooo ingyenes verzióval is rendelkezik. A bővített, extra funkciókkal bíró változat pedig ingyenesen elérhető minden oktatási intézménynek vagy diáknak legalább 2021 év végéig. A Brandlift reményei szerint ezzel hozzátehetnek valamennyit a digitális oktatás fejlődéséhez.