Kiss Péter döntős!

Hat magyar indult a tokiói paralimpia kajak-kenu versenyeinek első napján, csütörtökön - esős időben - rendezett előfutamokban, és közülük egyedüliként Kiss Péter Pál futamgyőztesként közvetlenül döntőbe jutott.

A többiek a középfutamból harcolhatják majd ki a fináléba kerülést pénteken és szombaton. Az első helyezettek biztosították közvetlenül a helyüket a döntőben.
    
A világ és Európa-bajnok Kiss Péter (KL1) a nap első futamában nagy fölénnyel, két bójasor előnnyel végzett az élen, ami a 200 méteres távon szokatlan. A második futamban győztes brazil Luis Carlos Cardoso da Silva
közel két másodperccel ment nála lassabban.
    
"Vele azért lesz egy meccs, ő azért jól megy. Tud ennél jobbat is, de szerencsére én is" - jelentette ki a vegyes zónában az MTI-nek nyilatkozva Kiss. Elmondta, az első pályája arra volt jó, hogy megismerje a körülményeket versenyhelyzetben.
    
"Az első százat megnyomtam, hogy mindenféleképpen sikerüljön, 150-nél kicsit kiengedtem, el is kezdett kicsit fájni a bicepszem, mert az egy kicsit sérült, meg tudtam, hogy előfutamban ez azért elég lesz" - folytatta a 18 éves kajakos, hozzátéve, hogy hideg volt, fázott is nagyon a pályán.
    
Ugyanebben a kategóriában Juhász Tamás, akinek később még kenuban is volt teendője, harmadikként ért célba a második futamban.
    
Nem sokkal később Rozbora András (KL2) a futamában hetedik lett, ezzel a középdöntőben folytatja. A helyzetét bemutatva elmondta, hogy amikor fölkategorizálták, nagyon kemény mezőnybe került, most pedig a legjobbakkal evezett egy futamban, akik olyan időket mennek, melyeket ő még nem tud.
    
"Elégedett vagyok, kicsit az időjárás mentálisan visszavetett, de reménykedem és bízom magamban, hogy holnapra fölszívom magam és sokkal jobb eredményt érek el" - mondta, hozzátéve, hogy otthon kánikulára készültek, nem esős, hűvös időre.
    
Kiss Erik (KL3) ötödik lett futamában, majd Pulai Erika (KL1) következett, ő hatodikként zárt, azután Varga Katalin (KL2) másodikként ért célba brit ellenfele mögött, és nagyjából ugyanannyi volt az ideje, mint az első futamban egy másik brit mögött második német riválisáé.
    
"Nagyjából arra számítottam, ami történt, nem ért meglepetés, a két brit valóban elöl van, én pedig egy ideje a német lánnyal meccselek. Akadt egy kis technikai malőr, száz méternél bebillentem, ott volt egy ütemlassulás. Ezzel nagyon nem számoltam, viszonylag tökéletes pályát akartam menni, de megvolt a +pályabejárás+, mondjuk úgy, innen már csak a kemény küzdelem várható" - nyilatkozott, hozzátéve, hogy a rajtot "elbénázta".
    
"Igazság szerint nekem az nem tetszik, hogy a közvetítő hajó hullámai, amikor elmegy előttünk, azért még ott kavarognak egy kicsit. A rajtban még van tartalék, az tény, próbálom tökéletesíteni szombatig" - tette hozzá, az időjárásról pedig annyit jegyzett meg, hogy egyáltalán nem zavarja az eső, mert ha esik, kevésbé fúj a szél.
    
A sort Juhász Tamás (VL2) zárta kenuban, előfutamában szoros küzdelemben harmadikként végzett, így ő is a középfutamban folytatja szereplését.
    
A magyarok közül pénteken a férfi kajakosok lesznek érdekeltek középfutamban, illetve döntőben, szombaton pedig a női kajakosok és Juhász Tamás kenuban.

Forrás: MTI