Jól tudtuk használni a napenergiát

A londoni székhelyű Ember-Sandbag klíma- és energetikai elemzőközpont legfrissebb tanulmányában az Európai Unió tagállamainak 2021. június-júliusi napenergián alapuló áramtermelési adatait hasonlította össze. Ez alapján kijelenthető, hogy Magyarország a napenergia területén uniós szinten az élmezőnyben van.

Az Ember-Sandbag adatai alapján az Európai Unió villamos energia termelésének 10%-át adták a napelemek. Magyarországon ez az arány 12,6%, ami a 27 tagállamból a 6. legmagasabb érték. Az Unióban egyedülálló módon hazánkban a napenergia részaránya a villamosenergia-mixben 2018 és 2021 között megnégyszereződött. Ennek köszönhetően Magyarországon az áramtermelésben a napenergia aránya először haladta meg a szénét. 

Örömteli, hogy a magyar villamosenergia-rendszer a megnövekedett megújuló részarány mellett is zökkenőmentesen tudta ellátni feladatait. Az ellátásbiztonság magas fokát erősíti az a tény is, hogy ezeket az eredményeket rekordmagas áramfogyasztás mellett sikerült elérni. 2021-ben csak januárban és májusban nem dőlt meg a havi rekord, míg a júliusi áramfelhasználás a téli csúcsértéket is felülmúlta. 

Az ellátásbiztonság mellett a megfizethető energiaárak is segítik a megújuló energiaforrások térnyerését. A lakossági fogyasztók villamos energia átlagára Magyarországon 10,59 eurócent/kWh volt, ami az uniós országok közül a legalacsonyabb.