Miért érdemes ütésbiztos védőfelszereléseket használni?

Az építőipar és sok más egyéb ipari területen az ütésbiztosság nagy szerepet kap, hiszen a munkavállalók testi épsége az adott munkakörülmények között csak így garantálható megfelelően. Éppen ezért az alábbiakban azzal foglalkozunk, hogy miért érdemes ütésbiztos védőfelszereléseket használni.

Ütésbiztos felszerelések a munkavédelemben

Európában az ütésbiztosság témakörében alapvetően kétféle szabvány létezik, melyek a fejvédelmi eszközökre vonatkoznak. Ezek a szabványok az alábbiak:

- EN 397,

- EN 802.

Az EN 397 szabvány jelöléssel ellátott védőfelszereléseket ipari védősisakoknak szokás hívni a szakzsargonban, míg az EN 802-es szabványnak megfelelő sisakokra ütésálló sapkaként hivatkoznak.

Az ipari védősisakok két szerkezeti egységből állnak, ezek együttesen fejtik ki a megfelelő védelmi hatást. A külső héj a fejet ért ingert közvetlenül felfogja és csillapítja, a sisakbetét az ezután megmaradó ütési energiát egyenletesen eloszlatja a fejen.

Szerencsére ma már az ipari védősisakok és az ütésbiztos sapkák online is könnyedén elérhetők, hogy mindenki egyszerűen beszerezhesse a számára szükséges munkavédelmi felszerelést. 

Mire használható egy védősisak?

A védősisakok tehát leginkább mechanikai védelmet nyújtanak, ami azt jelenti, hogy a külső fizikai behatásoktól védik a fejet, de kizárólag akkor, ha a sisak maga teljesen ép. Ezért kiemelten fontos a védőfelszerelés rendszeres ellenőrzése, mint például, hogy nincs-e megrepedve, illetve érdemes figyelni az anyag elhasználódottsági szintjét, kopását is.

Védősisakok felhasználási területei

A védősisakokról mindenkinek elsősorban az építőipar jut eszébe, ahol a munkások kötelező jelleggel viselniük kell a védősisakokat. Az építkezéseken dolgozókon felül azonban ilyen típusú sisakot kell hordania a:

- az erdészetekben dolgozóknak

- a karbantartási munkálatokat végzőknek

- a fém iparban dolgozóknak

Ezen szakmák esetén a megfelelő munkavédelmi ruházat viselése előírás és kötelező a dolgozók testi épségének védelme érdekében.

A védősisakot tehát a munkaterületeken mindig és mindenkinek hordani kell, kivéve a munkagépben ülőket vagy gépkezelőket. Azok ugyanis hatékony védelmet biztosíthatnak a leeső tárgyak ellen, ami roppant lényeges lehet munkavédelmi szempontból.

Milyen védősisakot vásároljunk?

A munkavédelem során természetesen a legkevésbé sem mindegy, hogy milyen védősisakot viselünk, hiszen kizárólag a munkahelyi előírásoknak és a szabványnak megfelelő, minősített sisakok nyújtanak megfelelő védelmet a váratlan munkahelyi balesetek ellen.

Amennyiben biztosra akarunk menni, akkor keressük a sisak belsejében lévő CE jelzést. Ez a jelzés garantálja, hogy megfelelő az adott darab. Jellemzően rögtön mellette fel van tüntetve a sisak gyártási dátuma is. A minőségtől függően egy sisak kb. 3-4 évig véd megfelelően, a lejáratot a gyártó határozza meg és a lejárat után új sisakot kell venni, mert az már nem garantálhatja a megfelelő védettségi szintet.

Összegezve

Ütésbiztos felszerelést, mint amilyen a védősisak is, azért éri meg használni, mert így hatékonyan védekezhetünk a fejet ért mechanikai hatások ellen. Ehhez vásárláskor érdemes az EN 397, és  EN 802 szabványokat keresni, valamint a CE jelölést és a lejárati dátumot.