Árulkodik a mobilkereted!

Nem kell Sherlock Holmes-nak lenni ahhoz, hogy pusztán a telefon állapotából, no meg abból, hogy ki milyen telefontokot használ, következtetéseket vonjunk le a tulajdonos személyiségét illetően. Nem véletlenül terveznek a gyártók rengeteg féle színű és stílusú mobiltokot, keretet.

Ahhoz ugyanis, hogy az okostelefon számára védelmet nyújtson a tok, egyáltalán nem szükséges a dizájn. A formatervezésnek pedig inkább az akadálymentes telefonhasználathoz van köze, mint a stílushoz. A telefontok azonban nem pusztán egy védelmi kiegészítő, hanem az egyéniségünk, személyiségünk apró, ám markáns megnyilvánulása. Cikkünkben ezúttal a telefontok és a tulajdonos közti összefüggésekre igyekszünk fényt deríteni.

Az átlátszó telefontok

Azok, akik átlátszó tokot választanak, általában nyitott személyiségű és gondolkodású emberek, akiktől távol áll a titkolózás. Az Egyszerű, de nagyszerű mottó mentén élik az életüket, de azért fontos számukra a márka, hiszen az átlátszó tokban kiválóan érvényesül a telefon, például az iPhone dizájn.

Az akkumulátoros tok

Elfoglalt ember vagy, akinek rengeteg idejét és energiáját emészti fel a telefonhasználat? Hívások, szöveges üzenetek, e-mailek áradatában éled az életed, a figyelmed és az időd mások számára is értékes? 

Talán értékesítő vagy, projektmenedzser, edző, cégvezető, személyi asszisztens, talán rengeteget vezetsz. Sem lehetőséged, sem kedved nincs ahhoz, hogy arra várj, amíg a telefonod feltölt a hálózatról, szivargyújtóról. A telefonod a munkaeszközöd, ezért olyan tokra van szükséged, ami használat közben is tölti a készüléked egy extra akkumulátorról.

A márkajelzés

Az hagyján, hogy a telefonod márkája is fontos szempont a számodra, azt is szeretnéd, hogy a telefontokod ugyanolyan értéket képviseljen, és ez a törekvésed mindenki számára egyértelműen láthatóvá váljék. 

- A telefontokodat talán épp Gucci tervezte. 

- Esetleg ragaszkodsz az Apple saját márkájához, vagy 

- direkt a piacvezetőktől választasz Speck Presidio, Guess tokokat, vagy egyenesen Catalyst vízálló tokot.

Wallet telefontok

Nincs időd/lehetőséged arra, hogy pénztárcával, kézitáskával bajlódj, ezért olyan tokot választasz, amiben el tudod helyezni a bankkártyát, hitelkártyát, személyi azonosítókat, klubkártyákat, belépőket. Felülsz a bringádra, motorodra, vagy bevágódsz a sofőrülésre és már mész is. Praktikus ember vagy, akinek fontos, hogy minden irata és persze a “bankja” mindig és mindenhol kéznél legyen, sőt… Ha úgy hozza az élet, simán otthon hagyod a telefonod és egy Apple Watch okosórával a csuklódon járod a világot.

Kinyitható tok

A telefonodat elrejted a tokba és még a fedelét is rácsukod, hiszen senkinek semmi köze a dolgaidhoz. Nem a márka, sokkal inkább a praktikusság és tartósság a favoritod. Mindent megteszel azért, hogy a telefonod háza és kijelzője is védve legyen nemcsak a sérülésektől, de a kutakodó tekintetektől is. Ugyanakkor, talán még élvezed is a figyelmet, amit pont azzal irányítasz magadra, hogy megteremted a titokzatosság légkörét.

Fából készült tok

Kedveled magad körül a természetes formákat és anyagokat. 

A fa tok különleges gondoskodást kíván:

- Nem törölheted át pusztán egy alkoholos kendővel, 

- hiszen a fát ápolni kell, hogy sokáig megtartsa mintázatát, színét, és persze az anyagszerkezetét. 

A fa telefontokot használók nagy valószínűséggel körültekintő, aprólékos emberek, akik szeretik maguk körül a nem hivalkodó szépséget és hajlandók is tenni azért, hogy ezt az élményt hosszú éveken át megőrizhessék.

Egyszerű, stabil és masszív telefontok

Számodra a telefontok elsősorban a mechanikai képességei miatt fontos. Nem ájulsz el a legújabb trendi dizájnoktól, nem lehet megvenni a figyelmedet sem virágokkal, sem strasszokkal. Az egyszerű, letisztult vonalvezetésű modelleket kedveled. 

Maximum annyit áldozol a dizájn oltárán, hogy:

TPU, vagy polikarbonát helyett bőrtokot választasz és élvezed, ahogy az idő csak elmélyíti a patinát és a tok eleganciáját. 

A színek tekintetében a hagyományos fekete, sötétkék, esetleg barna árnyalatokat választod.

Talán egyszer próbát teszel egy pasztell árnyalattal, de az élénk színeket messzire elkerülöd, hiszen azt szeretnéd, hogy a készülék minden outfited mellett harmonikus és méltó kiegészítőként szolgáljon.

Dizájner tokok

Strasszos, csillámos, virágos, rajzfilmfigurás, tribal vagy egyedi grafikával ellátott tokot veszel? Számodra kiemelten fontos, hogy a telefonod is tükrözze a személyiségedet vagy hangulatodat. 

- Te vagy az a típus, akinek valószínűleg sokkal több tokja van, mint egy átlagos felhasználónak. 

- Szeretsz kitűnni a tömegből, és arra törekedsz, hogy a készüléked illeszkedjen a ruhádhoz, az eseményhez, az egyéb kiegészítőidhez, például a táskádhoz, pénztárcádhoz. 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy felszínes volnál, sőt:

- Valószínűleg te vagy az, akinek búvártokja és extrém ütésálló tokja is van, hiszen nem mindegy, hogy víz alatti fotózáshoz, vagy sziklamászáshoz készíted fel a telefonodat.

- Körültekintő vagy és aprólékos, a telefonod legalább akkora értéket jelent a számodra, mint az életstílus, amit kialakítottál.

Nincs telefontokod?

Kemény vagy, mint a kő. De tekintve, hogy a mobilod nem az, a tény, hogy teljesen védelem nélkül hagyod, elég merész gondolat. 

- Attól tartasz, hogy a tok miatt nem érvényesül az etalonnak számító iPhone dizájn? 

- Rengeteg olyan mobiltokot találsz a piacon, aminek pont az a jellemző tulajdonsága, hogy anélkül simul a készülékre - szinte észrevétlen -, hogy a számodra fontos jellemzőket elnyomná.

- Ha viszont a férfias attribútumokra gyúrsz, a military vagy gunmetal árnyalatok, bumper keretek és armor tokok között biztosan megtalálod a kedvedre valót.

A telefon persze rendelkezik valamilyen szintű mechanikai védelemmel – sokan éppen erre hivatkozva nem szerelik fel ütésálló tokkal a mobilt – de a tesztlaborban végzett terhelést messze felülmúlják a való élet sok esetben extrém fordulatai. Válaszd a hozzád és az életviteledhez illő tokot, szereld fel a kijelzőt és a kameralencséket védőfóliával/üveggel, így biztos lehetsz abban, hogy a telefonod a mindennapjaid támogató partnerévé válik.