Lengyel segély Litvániának

Lengyelország humanitárius konvojokat küld Litvániába, hogy segítsen a fehérorosz határon át érkező illegális bevándorlók okozta migrációs válság kezelésében - közölte csütörtökre virradóan a varsói külügyminisztérium.

A litván kormányzat igényeinek megfelelően a stratégiai tartalékokat kezelő lengyel kormányügynökség (RARS) mintegy 740 ezer zloty (58 millió forint) értékben sátrakat, áramgenerátorokat, takarókat, tábori ágyakat küld Vilniusba. A másik, hasonló tartalmú szállítmányt pedig a lengyel nemzetvédelmi tárca küldi.
    
A közleményben Zbigniew Rau lengyel külügyminisztert idézik, aki szerint a litvániai migrációs válság olyan súlyos, hogy nemcsak Litvániának, hanem az Európai Unió (EU) egészének okoz problémát.
    
A litván határvédelmi erők adataira hivatkozva a lengyel külügy közölte: az év eleje óta közel 1800-an lépték át illegálisan a fehérorosz-litván határt, mindenekelőtt Irakból, Szíriából, Tádzsikisztánból és Oroszországból. Ez több mint huszonnégyszer haladja meg a tavaly egész évben regisztrált határátlépések számát. Litvánia nem volt logisztikailag felkészülve ennyi bevándorló befogadására. A külügyminisztérium leszögezi: a migrációs válságot "mesterségesen és szándékosan" idézték elő.
    
Varsó szolidaritását fejezte ki Litvániával, és felszólította az EU összes tagállamát, hogy támogassa Vilniust a külső uniós határ védelmében.
    
Hétfői komáromi találkozójukon a visegrádi négyek (V4) külügyminiszterei megállapodtak, hogy összehangoltan segítséget nyújtanak Litvániának.
    
Korábban az EU képviselői azt vetették a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan beengedik az illegális migránsokat Litvánia területére. Vilnius pedig azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be - többségében iraki - migránsokat, hogy aztán illegálisan tovább küldje őket az unió területére. Az unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) a jövő héttől hatvan határőrrel erősíti meg a litván-fehérorosz határ védelmét, emellett Litvánia július elején határkerítés építésébe fogott a közös határán.

Forrás: MTI