Milyen látványosságokat nézhetünk meg Székesfehérváron?

Székesfehérvár nagy múltra tekint vissza, emiatt pedig számos látnivalóval várják az idelátogatókat.

Mivel Székesfehérvár volt hajdan a királyok városa, ezért a Szent Korona hiteles másolatát is megtekinthetjük, de a Városháza téren az Országalmát is. A régmúlt időkbe kalandozhatunk a Koronázó Bazilika Romkertjének a felkeresésével, mely mára Nemzeti Emlékhely lett. A belvárosba járva meghallgathatjuk az Órajátékot, mely délelőtt tíz órakor, és azt követően kétóránként hallgatható meg a magyar történelem legendás királyait és jól ismert alakjait ábrázoló figurák kíséretében. 

Székesfehérváron járva ellátogathatunk az Árpád fürdőbe vagy a Skanzenbe, ahol a Palotavárosi Emlékeket nézhetjük meg. Emellett a Bory-vár is számos érdekességgel és izgalmas látnivalóval kecsegtet, ahol nyaranta várjátékok is megrendezésre kerülnek. 

Ha már bejártuk a belváros nevezetességeit, menjünk ki a természetbe

Székesfehérvár központjától mindössze 2,5 kilométerre találjuk a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területet és Látogatóközpontot, mely számos ökotúrával és látnivalóval vár minden természetbarátot és kirándulni vágyót. A Természetvédelmi Terület számos ritka és védett növényfajnak ad otthont, mint a békakonty (Neottia ovata), a vitézkosbor (Orchis militaris), a poloskaszagú kosbor (Anacamptis coriophora), vagy a fehér madársisak (Cephalantera damasonium), de számos gerinctelen és gerinces állatfaj is él a Sóstó területén. 

A Látogatóközpontban rendszeresen szerveznek különböző tematikus túrákat, öktotúrákat, melyeket nemcsak gyerekek, de felnőttek is látogathatnak. A Látogatóközpontnak időszakos és állandó ökotúrája is van, de akár magunk is bejárhatjuk vezetés nélkül a kijelölt ösvényeket. A túrák másfél-két órásak, ennyi időt biztosan eltöltünk, amíg bejárjuk a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területet és persze felkeressük a Látogatóközpontot is. Ha már kicsit unjunk a városi környezetet és a természetbe vágyunk, akkor a Sóstó környékét érdemes felkeresnünk. 

Hol szálljunk meg, ha többnaposra tervezzük a székesfehérvári látogatást?

Székesfehérvár látnivalóira egyetlen nap nem elég. Érdemes több napos kirándulásban, nyaralásban gondolkodnunk. Egy hosszú hétvége vagy akár egy egész hét is kellhet, hogy mindent megnézhessünk a városban. Szállás tekintetében is több lehetőségünk van, mehetünk hotelbe, de apartmanba is. Például a Pe-Ki Lux Apartman Fehérvár egy nagyon jó választás mindazoknak, akik több napot szeretnének feltölteni Székesfehérvár felfedezésével.