Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Donáth Anna, a Momentum Európai Parlamenti képviselője online sajtótájékoztatót tartottak, ahol a lehallgatási botrányról beszéltek.

Az elmúlt 30 év legsötétebb története ez a lehallgatási botrány.” – kezdte a sajtótájékoztatót Fekete-Győr András. “Hallgatókat, civileket, újságírókat vegzál és figyel meg a kormány, ez teljesen vállalhatatlan.”

A Momentum miniszterelnök-jelöltje kiemelte: “2022 után a nemzetbiztonsági szolgálatoknak az állam rendes működését kell szolgálnia, nem pedig a kormánypárt politikai akaratát. Most pedig az egész magyar kormánynak el kell számolnia ezzel a botránnyal. Ki kell hallgatni az igazságügyi minisztert, illetve minden illetékes minisztert és szakszolgálatot.”

Donáth Anna elmondta, a magyar és más európai országok titkosszolgálati törvényeit nem hangolták össze, emiatt könnyen vissza lehet ezzel élni és ki lehet használni a laza magyar szabályozást. “Egy demokráciában elfogadhatatlan és a jogállamiság működésével is tökéletesen szembe megy, hogy ilyen dolgokat saját hatalompolitikai eszközként használjon fel a kormány.”

“2021. áprilisáig már 499 esetben rendeltek el titkosszolgálati megfigyelést. Ehhez vagy bírói végzés, vagy Varga Judit, igazságügy miniszter személyes aláírása kell. Ha ezekről konkrétan tudott Varga Judit, akkor le kell mondania. Borzasztó nagy félelemre adhat okot, ha bárkit, bármikor megfigyelhetnek.” – zárta a sajtótájékoztatót a Momentum EP képviselője.