A fiatal bajnok elárulta: az e-sport kemény munka

Elias Nerlich szerint óriási stressz a képernyő előtt irányítani a virtuális focistákat.

Nagyot téved, aki azt gondolná, hogy az e-sport játékosoknak kizárólag jó reflexekre van szüksége. A német e-sport bajnok, Elias Nerlich például rendszeres testedzéssel tartja karban magát - írja az E-sport magazin

A 22 éves tehetség karrierje az interneten kezdődött. És bár Németország-szerte gyerekek ezrei álmodoznak hasonló pályáról, az érvényesülésük esélye meglehetősen alacsony: annak a 22 profi csapatnak az egyikébe kellene bekerülniük, amelyek a virtuális Bundesligában mérkőznek meg egymással. A bajnokságok döntői általában valódi stadionban, tízezres közönség előtt zajlanak. 

Nerlich-nek azonban sikerült, ami csak keveseknek: az érettségi után megszakította a tanulmányait, és mostanra már főállásban a Fifa virtuális játékosa. Hétköznapjairól mesélve elmondja, hogy nem csak a konzolos tréning játszik nagy szerepet az életében. Legalább ilyen fontos a megfelelő táplálkozás és a fizikai fittség is, ezért rendszeres edzéseken kell résztvennie. Hobbijai közé tartoznak a nyereményjátékok is.

Ebből is kiderül, az e-sportolókra nem áll meg a számítógépes játékosokról elterjedt sztereotípia, amely szerint pizzát zabálnak és kólát vedelnek. Épp ellenkezőleg: a munkájukhoz szükséges szem- és kézkoordinációt csak azok tudják kivitelezni, akik egyébként is sportos életmódot folytatnak. A pályán milliszekundumok alatt kell döntést hozni, így a renyheségnek nincs helye. 

“Fejben mindig egy lépéssel előrébb kell járnod. Minden meccs óriási pszichés stressznek teszi ki az embert” - mondja Nerlich, aki egyhuzamban nyolc órát is eltölt ilyenkor a gép előtt. Ezek után nem csoda, hogy az e-sport sztárjai igen fiatalok: csúcsteljesítményt általában 17 és 25 éves koruk között tudnak nyújtani.