Hogyan készülnek az ízesített ginek?

A gin napjainkban ismét virágkorát éli. Újabb és újabb prémium márkák törnek a felszínre, így a fogyasztók minőségi fajták nagy választékát kóstolhatják meg.

Az original ginek mellett egyre nagyobb szerephez jutnak az ízesített típusok. A vonzó – sok esetben színes – italok láttán felmerül a kérdés: hogyan készülnek ezek? Ugyanolyan természetesek-e, mint original társaik? Most megtudhatod.

Hogy készül a gin?

Maga a gin egy borókával ízesített szeszes ital. Az említett növény mellett viszont még sok más fűszer kerülhet bele. Ettől kapnak a különféle párlatok más-más karaktert. Így azonban még nem számít feltétlenül ízesítettnek az ital, ha egyetlen hozzáadott összetevő sem dominál benne határozottan. A koriander és a citrusfélék aromája például a legtöbben megtalálható.

Lássuk, milyen eljárásokkal készülhet az értékes nedű!

Cold compound

Ez az a módszer, mellyel mi magunk is készíthetünk gint. Sajnos nem lesz prémium minőségű termék, de próbálkozni lehet. Finomszeszbe borókát és tetszőleges fűszereket áztatunk legalább néhány órára, egy lezárt üvegben. Szűrés után fogyasztható a készítmény.

Desztillálás

A legtöbb forgalomban lévő típus úgy készül, hogy a korábban leírt keveréket desztillálásnak vetik alá. Így áttetsző és magas alkohol tartalmú párlatot kapunk. A műveletet többféleképpen lehet végrehajtani. Más az eredmény, ha rövid ideig tart az áztatás, s más, ha külön-külön desztillálják a folyadékot minden egyes összetevő hozzáadása után.

Vákuum lepárlás

Ez az innovatív módszer még nagyon kevéssé terjedt el. Az aromák különlegesen intenzív megőrzését teszi lehetővé, ezért a jövőben egyre népszerűbb lehet.

Ízesített ginek

Teljesen új utakat nyitott, mikor további, izgalmasabb fűszerekkel, gyógynövényekkel, sőt, gyümölcsökkel kezdtek próbálkozni a készítők. A cél kimondottan a karakteres, újszerű íz volt, azaz valamely összetevő dominanciája. Az ízesítés hozzáadható a lepárlás során vagy utólag is, más-más hatást eredményezve. Így jött létre például a narancs ízű ginek kínálata. A legkedveltebb fajták a következők:

- aloe

- citrom

- eper

- grapefruit

- málna

- görögdinnye

- gyömbér

- bodza

- mandarin

- mediterrán

Ezeket a variációkat azoknak is érdemes kipróbálni, akik ódzkodnak az original gintől. Az eredeti ital szerelmesei pedig vigyenek változatosságot életükbe az új aromákkal!

Összegezve: A gin készítése nem tűnik bonyolult folyamatnak, pedig különleges odafigyelést igényel. Lényeges a boróka és a további fűszerek, gyógynövények aránya. Az ízesített típusokban jobban dominálnak egyes összetevők, így különleges összhatás jön létre.