A selyem eredete

A selymet legkorábban az ókori Kínában dolgozták fel, ahol évezredekig titokban tartották, hogyan is készítik azt. Ezt a mindenki számára ismert selyemutakon hozták be a tehetősebb európai népek számára. Az anyagból készül ruházati cikkeket mindig is luxuscikknek tartották, ettől függetlenül szépen lassan egyre jobban elterjedt.

A selyem története

Az anyag általában a selyemlepke hernyójának a váladékát jelenti, ami tulajdonképpen egy textiliparban használt nyersanyag. Készülhet azonban vad- vagy éppen pókselyemből is, hiszen ma már ezek felhasználására is megvannak a megfelelő technikák. A selyemszövet típusai a következők lehetnek: kreppszatén, düsessz, kreppdesin, organza, szatén, pongé, twill és bourette.

A feldolgozásának eredete

Az első selyem termékeket az ókori Kínában készítették el először. Az ezekből gyártott különböző cikkeket a történelemből is ismert selyemutakon szállították be Európába, ahol mindig is luxusnak számítottak. Nem véletlenül tartották annyira becsben a vásárolt árukat. Egészen az 500-as évek közepéig várni kellett arra, hogy egy szerzetes a kontinensre csempéssze a petéket, ezzel megalapozva az itteni gyártást. 

Magyarországi felhasználás

Idehaza először 1680-ban honosították meg. Passardi Péter János volt az első, aki selyemhernyó tenyésztéssel kezdett el foglalkozni az országban. Nem sokkal később egyre több manufaktúra szakosodott a selyemáruk készítésére. Az első gyár az 1780-as években létesült Óbudán, amit pár évvel ugyanitt egy újabb követett. 

A selyem termesztése

Az előállítása és termesztése rendkívül körülményes, ráadásul a feldolgozása is igencsak sok munkaerőt kíván meg. A textílipari műveletekkel fonallá alakított anyagból szőnek, kötnek és hímeznek is. Ma már készülnek belőle ruhák, pizsamák, fehérneműk, de még dekorációs kellékek is. A selyem paplan választék is hatalmas, hiszen nagyon exkluzívnak számít, így egyre többen hajlandóak nagyobb összeget kiadni rá. 

Hogyan készül a selyem?

Bár a kínaiak igyekeztek sokáig megőrizni a készítésének titkát, manapság már tudjuk, hogy mire is van szükség az előállításához. Először eperfákat kell ültetni, majd azokat gondozni, ezt követően jöhet a selyemhernyók nevelgetése. A selyemszál legombolyítása a gubókról csak ez után történhet meg, amit pedig a már említett szövés követ. Az ázsiai nép a tavaszi hónapokban nevelgetik elő az állatokat, amikor az eperfákon megjelennek az első levelek.

Összegezve

A selyem eredete tehát egészen az ókori Kínáig nyúlik vissza. Hazánkban az 1600-as évekig kell várni arra, hogy valaki selyemhernyók nevelgetésével kezdjen el foglalkozni. Az első magyar gyár pedig közel száz évvel később, 1780-ban épült meg. Az anyag előállítása rendkívül időigényes és a feldolgozásához is rengeteg munkaerőre szükség volt. Még ma is nagyon exkluzív textilnek számít, ennek ellenére is sokan vásárolnak belőle készült termékeket.