Elsőkönyves siker az Ébredés

Már régóta publikáló íróknak is nagyon-nagyon nehezen sikerül, vagy egyáltalán nem is, hogy megjelenő könyvük az előrendelési sikerlistákon szerepeljen, pláne, hogy vezető helyet foglaljon el. Elsőkönyves író, aki mondhatni, „kultúrtörténelmet” írt. Interjú Bucsi Mariann írónővel és Barát Enikővel – aki B.E.Belle néven publikál és a Maraton Kiadó alapító-tulajdonosa.

Úgy tudom elsőkönyves szerzőként szinte kultúrtörténelmet írtál az Ébredés című regénnyel, ami ugyan még csak előjegyezhető, de már minden sikerlistán jegyzik. 

B.M: Leírhatatlan a boldogságom, mert a regény valóban minden sikerlistán ott van. Ráadásul a Book24 előrendelési sikerlistát napok óta vezeti és mind a Bookline mind pedig a Libri előrendelési sikerlistáján minden nap egyre feljebb pozícionálódik.

Mióta írsz, milyen eddigi sikereid voltak? 

B.M.: Komolyan két éve kezdtem el írni. Egy alkotói csoportban publikáltam először novellát, és rendkívül pozitív fogadtatásra talált. Innen aztán egyik dolog követte a másikat. Egyre több csoportba hívtak meg, újságok hozták le az írásaimat és több novellám is díjazott lett különböző pályázatokon.
 
Nem egész egy évvel ezelőtt létrehoztam az írói oldalamat és mára több, mint háromezer követője van. Kialakult ott egy nagyon pozitív, elfogadó és befogadó közösség. 

Azt gondolom, hogy lehet valaki a legjobb író, rendelkezhet nagyszerű erőforrásokkal és kapcsolatokkal, a legfontosabb mindig az Olvasó. 

Az Olvasók, akik bizalmat szavaztak nekem és a regényemnek, és ez a legszebb Ajándék, amit kaptam. Nagyon szépen köszönöm!

Mikor született meg benned a gondolat, hogy könyvet írj (tudjuk, hogy rengeteget publikálsz novelláidból)? Mennyi idő alatt született meg? 

B.M.: A kézirat megírása körülbelül 10 hét volt, éjjel-nappal írtam. Ninett története egyszerűen kiáradt belőlem. Attól számítva, hogy a könyv megfogant bennem, pontosan kilenc hónap múlva kerül a boltok polcaira. Hozzáteszem, azért ilyen „gyorsan”, mert Enikővel (Barát Enikő) egymásra találtunk.

Az, hogy ezt a regényt megírtam, csak a munka egy része. Könyvvé a Kiadó támogatásával vált. Elmondhatatlanul sok mindent kaptam Enikőtől, aki hatalmas türelemmel és szeretettel vezetett végig az úton. Az Ő maximalizmusa és profizmusa, az, hogy az évek alatt szerzett gyakorlatát és tapasztalatát megosztotta velem tette lehetővé, hogy ez a könyv elkészült.

Enikő is és én is úgy éreztük, csak olyan könyv kerülhet ki a kezünk közül, ami képes felülmúlni az Olvasók igényét – ezért én is a lehető leggondosabban és szívvel-lélekkel dolgoztam a legapróbb részleteken is. A lektorálás után hat hétig dolgozott rajta az ország egyik legjobb és legnevesebb szerkesztője, Kalocsai Judit, akinek ezúttal is hálásan köszönöm a munkáját, nem csak azért, mert nem igazán dolgozik elsőkönyvesekkel, hanem a keze alatt vált az Ébredés könyvvé.

A csodálatos borító pedig Faniszló Ádám, - az ország egyik legjobb szakembere, aki rengeteg díjat mondhat már magáénak - és munkatársa, Bakos Fanni keze munkáját dicséri.

Hiszek abban, hogy az Olvasóim a legjobb és legszebb könyvet érdemlik.

Hogyan találtál rá a kiadódra? 

B.M.: (Nevet) Nos, ott álltam a kéziratommal, és elkezdtem körbejárni, hogy mi kell ahhoz, hogy ezt az írást a könyvesboltok polcán lássam viszont, hogy juthat el minél több emberhez?

Éppen csak elkezdtem feltérképezni a könyvkiadói piacot, mikor Gurubi Ági írónőtől értesültem, miszerint Barát Enikő írónő, aki több sikerkönyv szerzője, valamint a Maraton Kiadó alapítója, egy pályázathoz keres olyan regényt, akinek a szerzője még nem publikált könyvet. Így történt, hogy a kiadóval közösen az én írásomat adtuk be a pályázatra. Bár a kiadó végül nem nyert, én biztosan! Enikőnek annyira tetszett a regényem, hogy pályázat ide vagy oda, mindenképp szerette volna, ha nála jelenik meg. 

Így nyilatkozott a kéziratomról: „Ez egy rendkívül szép történet, egy igazi kis gyöngyszem. Egy olyan problémát mond el, ami a történelem során is, és manapság is aktuális, épp ezért hiszek abban, hogy nagyon sok Olvasó fogja a magáénak érezni. Igazán szép kezdése az írói pályának.”

Mikor jelenik meg a könyv az üzletekben? 

Az Ébredés szeptember 13 –ától lesz boltok polcain.

Hogy látja Ön, mitől lett ilyen sikeres Mariann könyve már az előjegyzési sikerlistán? 

B.E.: Az igazság az, hogy a siker egy nagyon összetett dolog és nehezen definiálható. Ebben a szakmában nem elég csak egy jó kézirat, nem elég csak egy több tízezres követőtábor. Rengeteg dolog szükséges ahhoz, hogy egy könyv végül sikeresnek legyen mondható. Én azt gondolom, a legfontosabb a szerző részéről a kitartás, a türelem, az alázat, a fejlődés iránti vágy. És Mariannban ez mind megvan. Emellett pedig fontos, hogy milyen maga az ember. 

Szavajárásom, hogy nem minden könyvet írnak mindenkinek, de azt is szoktam mondani, hogy előbb-utóbb az Olvasó rátalál az írójára és fordítva is. Kell egy kölcsönös szimpátia, és egy kölcsönös bizalom, különösen elsőkönyvesek esetében. Ez esetben pedig nem lenne korrekt, ha szó nélkül mennénk el amellett, hogy Mariann Olvasói mellett az én Olvasóim többsége is bizalmat szavazott ennek a regénynek. És ez az igazán nagy dolog szerintem. Ha lehet valamit igazán sikernek nevezni, akkor az nem a sikerlista, hanem az Olvasók bizalma, amit egyszerre szavaztak meg Mariannak, nekem és a kiadónak. És ennek a könyvnek ebben rejlik a titka.

Röviden beavatnátok minket Ninett történetébe?

Hadd idézzük a fülszöveget: „Ninett gyerekkorától kezdve kiemelkedő tehetséggel ragadta meg az ecsetet, azonban az élet viszontagságai közt képtelen volt a művészetben kiteljesedni. Minden nehézség ellenére, immáron felnőttként, mégis varázslatos életszemlélettel gondol a világra. Számos balul sikerült párkapcsolt után végre úgy tűnik, megtalálta azt a férfit, akire vágyott.

Tamás maga a megtestesült tökéletesség, látszólag valódi főnyeremény. Befolyásos üzletember, aki megszokta, hogy minden úgy történik, ahogyan ő akarja. Magabiztos és határozott ügyvéd, aki magánéletében is szereti átvenni az irányítást.

A külvilág számára odaadónak és gyengédnek látszó férfiről hamar lehull az álca, ahogy fokozatosan egyre kegyetlenebb lesz védtelen feleségével. Egy kis híján Ninett halálával végződő tettlegesség után rég elfojtott emlékek lepik el Ninett elméjét, és a nő rádöbben, hogy csupán egyetlen esélye van, ha életben akar maradni.

Vajon Ninettnek sikerül az, ami a legtöbb bántalmazott nőnek soha? El tud indulni az új élete felé, vagy még azelőtt a férje áldozatává válik, hogy egyáltalán megpróbálhatná?

Forrás: www.bucsimariann.hu