Mi az a VIN szám?

Nagyon fontos információ, ha autót készülünk venni!

VIN szám jelentése: írásunkban elmondjuk, mi az a VIN szám, és mire érdemes figyelni ezzel kapcsolatban, autóvásárláskor.

Használt autó vásárlásakor sok részletre kell odafigyelnünk, ha nem szeretnénk pórul járni, igaz ez abban az esetben, ha egy kereskedővel és akkor is, ha magányszeméllyel kötünk megállapodást. Akármelyik útjáról van szó a vételnek, nem feltétlenül szerencsés azokra az információkra hagyatkoznunk a kiszemelt autóval kapcsolatban, amit az eladótól kapunk, hiszen még akkor is, ha a lehető legjobb szándék vezérli, könnyen lehet, hogy nincs tisztában az eladni kívánt autó pontos történetével. 

Éppen ezért jobb felkészültnek lenni a témával kapcsolatban, hogy ne a kifizetés után érjenek a kellemetlenségek. És itt kerül képbe az úgynevezett VIN szám, közismertebb nevén alvázszám. Ez egy olyan azonosító, ami minden egyes autónál egyedi, illetve amit a világ minden táján azonosan alakítanak ki. Több összetevője van, az első egy három szám vagy betű alkotta nemzetközi azonosító, ami meghatározza a gyártót. 

A következő hat szám arra szolgál, hogy a modellt leírja, ezután pedig a minden autónál eltérő, egyedi azonosító következik, ami minimum nyolc karakter, sokszor az utolsó négy ebből az a számsor, ami leírja a gyártásnak az évét, illetve magát az üzemet, ahol az autó készült. Tehát, amikor a VIN számról beszélünk egy tizenhét jegyű azonosítóról van szó, ami három betű kivételével, az angol ábécé minden betűjét használja, az O, Q és I betűk azért maradnak ki, mivel ezek nem feltétlenül látszódnak jól, és könnyen összekeverhetőek más karakterekkel.

Az alvázszám ellenőrzésére tehát nem csak azért érdemes időt szánni, mert ezzel megismerjük az autó egyedi azonosítóját, hanem azért is, mert olyan eltitkolt, nem ismert adatokat is megtudhatunk, amik nagyban befolyásolják az autó értékét, illetve a későbbi ráfordítások mértékét. Ezzel az információval ugyanis megtudhatjuk, hogy az autó milyen felszereltséggel rendelkezett, valóban balesetmentes-e, ahogy esetleg az a hirdetésben szerepel, illetve a műszereken mutatott értékek mennyire felelnek meg a valóságnak. 

Egy ekkora beruházásnál nem érdemes arra hagyatkoznunk, hogy az eladó mit állít, mennyire tűnik becsületesnek. Akkor pedig különösen kétségessé válik a megbízhatóság és a befektetés érvényessége, ha az eladó a kérésünk ellenére sem közli az autó alvázszámát. Ha így járunk, akkor inkább folytassuk a keresést, mert lehet, hogy nagyon kecsegtető az ajánlata, de a karcmentesnek tűnő, nulla kilométert futott autót nem adják ajándékba, annak megvan az ára. 

Hiába a hibátlannak tűnő autó, ami kihagyhatatlan vétel a kereskedő állítása szerint, ha a valóságban egy újraépített autóról van szó, az értéke jóval alacsonyabb, mint korábbi sérülések nélkül. Ez az eljárás különösen nagyon szolgálatot tehet, ha például egy külföldről behozott autó megvásárlásán törjük a fejünket. A VIN szám segítségével tehát sok kényelmetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, arról nem is szólva, hogy a pénztárcánk telt idomainak megőrzésében is. Éppen ezért, ha használt autó vásárlására adjuk a fejünket, ez a lépést semmiképpen ne hagyjuk ki!