Erre lesz szüksége az újszülöttnek a kórházban

A szülést követő napok nyugodtabban és kényelmesebben telhetnek, ha mindent magunkkal viszünk, amire szükség van. Érdemes előre listáznunk, mi az, amit feltétlenül be kell tennünk a kórházi csomagba. Pakoljunk össze akár már a harmadik trimeszter elején.

Kevés baba igazodik a szülés kiírt időpontjához, így jó, ha nem kell kapkodnunk, ha eljött az idő. Természetesen nem kell kétségbeesnünk, ha otthon maradt valami. Mégis jobb azonban, ha kéznél van minden, amire a babának és a mamának szüksége lehet. 

A pelenkázás kellékei

Az első perctől fogva kartávolságon belül kell tartanunk a pelenkacseréhez szükséges eszközöket. Ezt jó, ha megszokjuk, mert a szülést követő 2-3 évben ez nem is fog megváltozni. Már a kórházba vigyünk magunkkal kis méretű pelusokat. Legyen nálunk popsikrém és nedves popsitörlő kendő is. 

Nagyon praktikusak a drogériákban kapható eldobható pelenkázólapok. Ezzel biztosíthatjuk a közösen használt pelenkázóasztalok higiéniáját. Ugyanebből a szempontból jó, ha több textilpelenkát is csomagolunk. A baba feje alá téve tiszta környezetben pihenhet a pici.

Babaruhák, babatakarók

A kórházak csecsemőosztályain eltérő lehet a gyakorlat, ami az újszülöttek ruháit illeti. Számos kórházban már megengedik, sőt kérik, hogy a baba a saját ruháit hordja az első napokban. Azonban sok intézményben még úgy nevezett kincstári ruhát adnak a picikre a csecsemős nővérek. 

Utóbbi esetben is szükség van legalább egy szett ruhácskára, ebben visszük haza a babát a kórházból. Emellett jó, ha van nálunk saját babatakaró is. Egyrészt így biztosan nem fog fázni a pici, másrészt hamarabb megszokja az otthoni illatokat. Arra ügyeljünk csak, hogy bababarát textiltermékeket vásároljunk.

Segítség a szoptatáshoz

A szülést követő újabb mérföldkő a szoptatás elkezdése. Ez sokszor nem megy zökkenőmentesen, de nem szabad elkeserednünk. Császármetszés után gyakran napokat kell várni a tejbelövellésre. Egy mellszívó készülékkel segíthetjük az anyatej beindulását. 

Előfordulhat, hogy a babának segítségre van szüksége a helyes technika elsajátításához. Vigyünk magunkkal mellbimbóvédőket a kórházba. Ezzel elkerülhetjük a kisebesedést és így a mellbimbók fájdalmait. Ráadásul a babát is a jó szopási módra ösztönzik a bimbóvédők.

Higinéiai termékek

Az egészségügyi intézményekben kiemelten fontos a megfelelő higiénia. Ezért mi magunk is sokat tehetünk a saját és a babánk érdekében egyaránt. Legyen nálunk fertőtlenítő törlőkendő, mellyel áttörölhetjük a különböző felületeket. Használjunk kézfertőtlenítőt, és mossunk gyakran kezet. 

Szoptatás után mindig töröljük át a melleket nedves ruhával, és cseréljünk gyakran melltartóbetétet. Így elkerülhetjük, hogy a babánál például szájpenész alakuljon ki. Anyaként csomagoljunk eldobható egészségügyi termékeket a kórházi napokra. A betétek, az eldobható bugyik, törlőkendők megkönnyítik az intim területek tisztán tartását.