Beindult a gazdaság a cseheknél

Áprilisban éves összhasonlításban 7,4 százalékkal nőtt a kiskerekedelmi forgalom Csehországban - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában.

A statisztikusok ugyanakkor pontosították a márciusi kiskereskedelmi adatokat is. A pontosítás szerint márciusban 7,5 százalékos volt az éves szintű forgalomnövekedés a korábban közölt 5 százalék helyett.
    
Áprilisban a legnagyobb mértékben a ruházati és a cipőboltok forgalma emelkedett, 80 százalékkal. Ez egyértelműen a koronavírus-járvány hatása, hiszen tavaly tavasszal ezek a boltok be voltak zárva, így gyakorlatilag nem volt forgalmuk. Az idén áprilisban azonban a gyermekruházati és lábbeli boltok már nyitva lehettek (a felnőtt ruházatot és lábbeliket árusító boltok még nem), és egy év alatt gyorsan elterjedt az internetes kereskedelem is.
    
"Az élelmiszereken kívüli termékek eladása 14 százalékkal emelkedett, mégpedig minden területen. Az üzemanyagok kereskedelme 13,5 százalékkal bővült" - mutatott rá Marie Bousková, a CSÚ szakigazgatója. Hozzátette, hogy már második hónapja gyors ütemben növekszik a személygépkocsik eladása is, míg az élelmiszereladás mérsékelten csökken, illetve stagnál.

Forrás: MTI