Mennyire elterjedtek a napelemek Magyarországon?

Hazánkban az 1980-as évek végére tehető a napelemek megjelenése, az ekkor még ritkaságszámba menő rendszerek mára már hétköznapivá váltak mind a környezettudatos háztartások, mind pedig a gazdaságosabb működésre törekvő vállalatok és ipari parkok körében.

Hogyan állunk az Unióhoz képest?

Bár Magyarországon is egyre szélesebb körben terjed a napelemes rendszerek használata, az Európai Unióhoz, azon belül is az északi országokhoz képest van még mit behoznunk a megújuló energiaforrások kiaknázása terén. A napenergia-felhasználás terén a legnagyobb kapacitással Németország rendelkezik, több, mint 58 gigawatt termelésére alkalmasak az országban telepített napelemek. 

Az európai zöld megállapodás keretei közt nem kisebb cél került kitűzésre, mint hogy 2050-re Európa legyen az első karbonsemleges kontinens, ahol az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nullára csökkenthető. 

Az irány tehát adott Magyarország számára is, a számos, különböző napelemes rendszerek telepítésére is igényelhető támogatásnak hála egyre többen lépnek egy fenntarthatóbb útra.

Napelemek és egyéb környezettudatos eszközök

Napelemes rendszer telepítésével nem csak a környezetünk lesz hálás a csökkentett károsanyag-kibocsátásunkért, hanem pénztárcánk is megköszöni ezt a döntést. A napelem telepítés egyértelműen hosszú távú beruházás, azonban megtérülése és környezetbarátsága elegendő indokként szolgál amellett, hogy merjünk belevágni. 

A napelemeknél viszont nem áll meg egy környezettudatos háztartás kialakítása. Amennyiben már megújuló energiával hűtjük-fűtjük otthonunkat, akkor innentől már csak egy lépés az, hogy családi autónkat is a nap energiája hozza mozgásba. Remek kombináció a napelemrendszer és az elektromos autó, hiszen a karbonsemlegesség mellett megspóroljuk az egyre dráguló üzemanyag költségeket, és nem kell többé sorban állnunk a benzingőzös kutakon sem.