Mióta található ennyi barber Budapesten?

Mivel a legtöbb olvasó valószínűleg nem történelemlecke miatt jött ide, csak röviden jegyeznénk meg, hogy a borbélyszakma több évszázada létező, klasszikusan férfiszakma volt, amely funkciói igencsak túlmutattak a borotváláson.

A borbélykés használatával sor került arra, hogy a borbélyok eret vágtak, betegségeket gyógyítottak stb. A hajvágás funkciója a hajvágó gépek megjelenésével és a kizárólag férfi borbélyok férfi vendégekről gondoskodnak szolgáltatás nagyon elterjedt lett az első világháború környékén, több mint 100 évvel ezelőtt. Az új reneszánsz azonban nemrég, 2010 körül jött el. Az olvasóink nagy része ekkor találkozhatott elsőre vagy legalábbis nagyobb számban barber shopokkal / borbély üzletekkel Budapesten. A barberek népszerűsége Budapesten is észlelhető, a világjárvány korlátozásai ellenére is. Egyébként az utóbbi bő egy évtizedben Budapest mellett egyes vidéki megyeszékhelyeken is találunk barber shopokat.

Miért lettek népszerűek a barber shopok ismét?

Többé-kevésbé ki lehet jelenteni, hogy a szakáll ismételt divatba jövetelével érkeztek meg a barber shopok is Budapestre: ez a trend 2010/11-ben indult meg, nagy erőkkel. Ahogy az lenni szokott, az új kereslet teremtett több pionírt is, de a legtöbbeknek egy kissé hosszabb időre volt szüksége: 2013-ra egy nagy hullámhegyhez értünk el hazánkban, ekkor egészen gyorsan szaporodtak a borbély üzletek főváros-szerte. Jó még, ha tudjuk, hogy a Barber shop szó magában angolul borbély üzletet jelent és semmilyen franchise rendszerre nem utal. Van szuper barber shop Budapesten, de felejthető is.

A 2020-as év tavasza óta a fodrászat és borbély szakma is válságba került, hiszen ezeknél a szolgáltatásoknál a testi kontaktus (többé-kevésbé) idegenekkel, egymáshoz közel, egy légtérben, bent lenni elengedhetetlen: online, home-office-ból senki sem tud hajat vágni, szakállt festeni, igazítani vagy vágni.

Mostanra a nyomás szerencsére enyhült, egyre több férfi jár ismét rendben tartani a haját és szakállát, különösen azóta, hogy a maszkhasználat sem kötelező, és a legtöbben boldogan sóhajtanak fel, hogy a kényelmetlen maszk sem része az életüknek és ez nem takarja el az arcukat – és a szakállukat sem.

Hogyan lehet egy jó barber shopot találni?

Manapság Budapesten rengeteg barber shopot találunk. Kerüljük el a vegyes fodrászatokat, amelyekre csak kikerült egy jelzés (pl. matrica), hogy ez egy barber shop, ha autentikus élményre vágyunk. A férfi fodrászat és a borbély üzletek között a különbség abban áll, hogy a borbély üzletben borotválkozásra és a szakáll „karban tartásának”, gondozásának és általánosságban a borotválkozásnak sokkal szélesebb a lehetősége, és a barber shop jellegéből fakadóan ez utóbbi gyakran sokkal minőségibb módon, nagyobb tapasztalattal és szakértelemmel van megoldva.

Az internetes értékelések is sokat segíthetnek, ahogy az ismerősök ajánlásai is, de a legjobb módszer az, ha kipróbálunk néhány barber shopot, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelőt.