Milyen kaput válasszunk otthonra?

A családi házak esetében biztosan minden háztartásban felmerült már, hogy milyen kaput válasszunk otthonra, ha modernizálni szeretnénk otthonunkat. Ezen a téren több kaputípusból is választhatunk és természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Az alábbiakban ezekkel a típusokkal foglalkozunk.

Főbb kapu típusok otthonra

Az otthonok esetében alapvetően három főbb kapu típus közül választhatunk, melyek mindegyike kiváló megoldást nyújthat, ám mindenképp érdemes mérlegelni melyiket is telepítjük. A három főbb kapu típus az alábbi lehet:

- kétszárnyú kapu

- úszókapu

- tolókapu.

Kétszárnyú kapu

A kétszárnyú kapuk esetében elmondható, hogy esztétikailag a legszebbek, hiszen talán nincs is elegánsabb annál, amikor a kapu előtt, az kétfelé nyílik ki előttünk. A kétszárnyú kapuk tehát az elegancia alapjainak tekinthetők a kaputípusok között. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy nem csak hogy megjelenésében elegáns, hanem meglepő módon árban is kedvező, sőt karbantartás terén is kedvezően üzemeltethető.

Emellett érdemes megemlíteni, hogy a kétszárnyú kapu kizárólagos megoldást jelent, ha a kapu mellett közvetlenül bejárati kapu is található, hiszen ekkor az oldalra nyíló szerkezet eltorlaszolná a bejáratot, illetve az oldalsó, kapumozgató elemek beépítésére sem lenne elegendő hely.

Úszókapu

Az úszókapu vagy lebegő kapu a tolókapu egy fajtája. Ahogy a nevéből is sejthető, olyan képzetet kelt, mintha a kapuszerkezet úszna, siklana a levegőben. Ennek oka, hogy az úszókapunak nincs semmilyen alátámasztása a kapunyíláson belül. A kapu szerkezetét ugyanis a talajra rögzített sín helyett, a kaputest aljára szerelt C profilban futó, fixen rögzített úszókapu görgő szettek „úsztatják” mozgatják a kaput a tolókapuval ellentétben. Ennek eredményeként az úszókapu a tolókapuhoz hasonlóan a kerítés vonalával párhuzamosan nyílik és záródik.

Az úszókapu hátránya a tolókapuhoz képest, hogy nyitási irányba nagyobb helyre van szükség. Ez azt jeleneti, hogy amikor egy 4 méteres nyíláshoz keresünk úszókaput, akkor a teljes szerkezet hossza nagyjából 6 méter kell, hogy legyen.

Tolókapu

A tolókapu ugyanazon az elven működik, mint az úszókapu, viszont itt már szükség van a talajra erősített tolókapu sínre a kapu mozgatásához. Ez a sín a kapunyílás teljes szélességében a kerítés mögött még egyszer ugyanilyen hosszan végigfut. A tolókapu mozgatásához szükséges görgők a mozgó kapuszárnyba vannak beépítve. Egy ilyen típusú kapu esetében érdemes alaposan áttekinteni tolókapu görgő kínálatot és érdemes kifejezetten tartós, időjárásnak ellenálló darabokat választanunk.

A tolókapuk egyetlen hátránya, hogy a lefektetett sínt, teljes hosszában, mindig tisztán kell tartani. Ugyanis a kövek, kavicsok, ágak, mind akadályozzák a tolókapu működését és érdemes védekezni a lefagyás ellen is, ezt beépített fűtőszállal lehet megelőzni.

Összegezve

Amennyiben tehát kifejezetten otthonra keresünk kapu és kapu nyitási megoldásokat, akkor az ingatlan jellemzőit is figyelembe véve egyaránt ideális megoldás lehet a tolókapu, úszókapu és kétszárnyas kapu is.