Hullámos, spirál alakú, gyűrűs = göndör

A címben szereplő szavak a göndör hajra utalnak. Arra a típusra, amelyre a szögegyenes hajú nők vágynak. Amik gyengéd hullámokkal omlanak a vállra, oroszlánsörényként veszik körbe az arcot.

De vajon mit akarnak azok a nők, akiket ilyen hajkoronával áldott meg a genetika? Persze, hogy egyenes hajat! Olyan ez, mint az örök ellentét: a férfi nőt akar, a nő meg férfit… Hogyan is érthetnék meg egymást?

Ugyanez a helyzet a szőrtüszők által meghatározott hajformával is. Az egyenes göndört szeretne, a göndör egyenest. 

A legszebb, hogy a két csoport nincs tisztában egymás problémáival. Az egyenes haj ugyan jól formázható, de minden csak órákig tart. Elég egy kicsit párásabb idő, pár komolyabb széllökés, és vége a frizurának. Azonnal megjelennek az enyhe hullámok, megszűnik a tartás, a haj pedig csak lóg. A göndör hajúak ugyanúgy szembesülnek a bajokkal: a fürtök kreppessé válnak, a haj pedig összeugrik egyetlen csomóba a fejen, és az eredmény nem valami fenséges.

A göndör haj sem egyforma

Nincs két egyforma haj a világon, erről a természet gondoskodott. Minden hajtípus saját karakterrel rendelkezik. Van az S-típusú göndörség, ahol a fürtök hullámosak. Van a spirál alakú, rugalmasan göndör haj és a coily, amely apró spirálokból áll, leginkább az afro csoportra jellemző. Ennek a különbségnek az oka a hajhagymában eloszló sejtek elhelyezkedése, amik a szőrtüsző alakjáért felelnek.

Aztán van vékony és vastag szálú göndör haj. Ha kihúzol egy tincset, és nem tudod elkülöníteni a szálakat, vékony, ha a szálak szabad szemmel jól elkülönülnek, vastag szálú hajad van. Hajápoló választásánál ez egy fontos szempont. Szerencsére ma már olyan jó termékek kaphatók kiskereskedelmi forgalomban, mint amiket a fodrászok használnak. Néhány trükkel és a megfelelő termékekkel kordában tarthatod a göndör hajkoronád.

Tippek göndör hajhoz

Éjszaka a hajad nem alszik, hanem harcol a párnával. Ennek eredménye, hogy ébredés után gubancos és sprőd tincseket látsz a tükörben. Hogy ezt elkerüld, használj szatén anyagból készült párnahuzatot és néhány csepp Multi-benefit olajat a hajadra. A súrlódás csökken, a haj kevésbé sínyli meg az éjszakát. Ébredés után gyors előrehajolás, reactivating spray, néhány tincs ujj köré csavarása - és mehetsz is.

Nyaralás közben, a vízparton mindig legyen nálad a Multi-benefit olaj. Az úszósapka alá is mehet, hogy óvja, ápolja a göndör tincseket. Igyál sok vizet, mert a göndör hajat belülről is hidratálni kell! Ne tapogasd sokszor a hajad, hidd el, csodálatos! A fésűvel csínján bánj, mert tépi, sérti a hajszálakat. Elég, ha az ujjaiddal kibontod a fürtöket. Ha muszáj eszközhöz nyúlni, csakis ritka fogú fésűt használj! 

A törölköző sem mindegy, hiszen egy flanel kócolja, sérti a szálakat. Ne is dörzsöld, hanem kíméletesen nyomkodd a fejeden a törölközőt, majd a hajvégeket vedd a tenyeredbe és enyhén nyomkodd ki belőlük a vizet. A hajszárítás szintén fontos kérdés. Csak diffúzorral szárítsd, mert ez nagyobb felületre fúj. Közben az ujjaiddal igazgasd a tincseket.