Fogpótlásra van szüksége? Így válassza ki a megfelelőt!

A hiányzó fogak, azon kívül, hogy esztétikailag előnytelenek, komoly egészségügyi hátrányokat és lelki megterhelést is okozhatnak.

Érdemes tehát elvesztésük után minél előbb pótolni őket; azonban dilemmát okozhat, hogy hogyan. Nem csak árban, de kényelemben, tartósságban és a kezelés időtartamát illetően is nagy különbségek vannak. Segítünk választani!

Korona és fogászati híd: tartós megoldás kedvező áron

A korona egy mesterséges fogmű, amit az eredeti, lecsiszolt fogra ragasztanak. Ezt olyan esetben szokták alkalmazni, amikor az eredeti fog súlyosan károsodott: a saját fogból nagyobb darab letörött, nagy szuvasodás vagy nagyobb cserélendő tömés helyezkedik el benne. 

Egyszeres, vagy többszörös foghiány esetén pedig a fogászati híd lehet a megoldásabban az esetben, ha van elegendő számú és megfelelő minőségű pillérfog, amelyhez a fogpótlást rögzíteni lehet. 

A koronák és fogászati hidak előnyei: 

- Körülbelül 2 hét alatt átadásra kerülnek

- Kényelmesek, jól terhelhetőek

- Áruk kedvező

- Esztétikusak

- Tartósak 

A koronák és fogászati hidak hátrányai: 

- Ha nincs megfelelő számú és/vagy minőségű pillérfog, nem kivitelezhető

- Az eredeti fogakat le kell csiszolni

- Bár a fogpótlás, ha minőségi alapanyagból készül, évtizedekig is tartós lehet, bizonys idő után előfordulhat a tartófogak további pusztulása (másodlagos szuvasodás), vagy fogágybetegség kialakulása

A hagyományos fogászati híd és a korona akkor ajánlott, ha nem döntő fontosságú és/vagy nem lehetséges az eredeti fogak anyagának maximális megőrzése és van elegendő pillérfog. 

Kivehető fogpótlás: nagyobb kiterjedésű foghiány esetén

A kivehető pótlásokat kiterjedtebb részleges vagy teljes foghiány esetén lehet alkalmazni. A részleges kivehető fogpótlás fém alaplemezből, műínyből és műfogakból áll, melykapcsokkal, vagy rejtett elhorgonyzással kapcsolódik a meglévő fogakhoz. 

Teljes fogatlanság esetén  teljes kivehető fogpótlás készíthető, amely akrilát alapú rózsaszín műanyagból készül, műanyag fogakkal.

A kivehető pótlások előnyei:

- Kedvező áron elérhetőek

- Akár 2-4 hét alatt elkészülhetnek

- Könnyű a tisztításuk

- Nagy kiterjedésű, vagy teljes fogatlanság esetén is alkalmazhatóak

A kivehető pótlások hátrányai: 

- Személytől függően nehéz a  megszokásuk, ezért

- Rövid ideig kényelmetlenek

- Bizonyos esetben alacsony a stabilitásuk

A kivehető fogpótlás akkor ajánlott, ha nagyon kedvező áron nagy kiterjedésű vagy teljes fogatlanságra keresünk megoldást. Ugyanakkor érdemes mérlegelni, hogy inkább fogászati implantátumok segítségével rögzített hídpótlást készíttessünk-e, ami kényelmesebb, bár lényegesen költségesebb megoldás. Bizonyos esetekben az implantációs megoldás kombinálható kivehető fogpótlásokkal is.

A fogpótlás magasfoka: a fogászati implantáció

A fogászati implantátumok jelentik a hiányzó fogak rehabilitációjának legmagasabb szintjét. Tökéletes, kényelmes és tartós megoldást nyújtanak egyetlen foghiánytól akár a teljes fogatlanságig. Az implantációs fogpótlások elkészítése az elvesztett foggyökerek pótlásával kezdődik: ilyenkor titánium ötvözetből készült műgyökereket helyeznek az állcsontba. Ezekre kerülnek majd a teljesen valósághű koronák vagy hidak, de akár már korábban elkészült kivehető fogpótlások stabilizálása is megoldható velük. 

A fogászati implantátumok előnyei:

- Nem kell lecsiszolni ép fogakat

- Bármekkora kiterjedésű foghiány esetén elérhető kényelmes és stabil pótlás készíthető a segítségükkel

- Élettartamuk gyakran évtizedekben mérhető, sőt megfelelő fogápolás mellett akár élethosszig is kitarthatnak

- Teljesen valósághű hatás is elérhető velük

A fogászati implantátumok hátrányai: 

- Költségesebb az elkészítésük

- Ha nincs elegendő csontállomány, csontpótlásra lehet szükség

- Több hónap, mire elkészülnek

A fogászati implantátum különösen ajánlott, ha csak egyetlen fogat kell pótolni és a mellette található fogak épek; vagy ha kiterjedt a foghiány és kényelmes, stabil megoldásra van szükség. 

Bár a fentiek alapján elmondható, hogy nagy különbségek vannak a különböző fogpótlások között, egy közös azonban mindenképp van bennük: bármilyen fogpótlás jobb, mint a probléma halasztgatása. Úgyhogy ne habozzunk és beszéljük meg a lehetőségeket egy tapasztalt és kompetens fogorvossal!

A cikk Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense és a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetője szakmai segítségével készült.