Milyen mezőgazdasági kötelek léteznek?

A mezőgazdaság egy olyan terület, ahol szinte biztosan szükségünk lehet kötözőkre, zsinegekre, vagy épp kötelekre. Utóbbi kategória esetében találkozhatunk a mezőgazdasági kötelek fogalommal, amelyet kifejezetten erre a területre fejlesztettek ki. Joggal merül fel azonban a kérdés, hogy milyen mezőgazdasági kötelek léteznek? Az alábbiakban ezzel a kérdéssel foglalkozunk.

Mi is az a mezőgazdasági kötél?

A mezőgazdasági kötelek, ahogy nevük is mutatja kifejezetten mezőgazdasági célokra lettek kifejlesztve. Ezáltal széleskörűen felhasználhatók:

- mezőgazdasági,

- kertészeti felhasználásra,

- fóliahúzáshoz.

A mezőgazdasági kötelek fóliasátrak lekötéséhez kifejezetten ideális tartós megoldás, kis nyúlású kötél. 

Mezőgazdasági kötelek tulajdonságai

A mezőgazdasági kötelek esetében számos olyan tulajdonságot megtapasztalhatunk, melyek a fentebb taglalt felhasználási területeken való alkalmazásra ideálissá teszik. Az alábbi tulajdonságokat mindenképp érdemes kiemelni:

- erős,

- nem csúszós,

- könnyen kezelhető,

- jól csomózható,

- a kültéri igénybevételt jól tűri,

- UV stabil.

Természetesen a mezőgazdasági kötelek közvetlen a gyártótól való beszerzése esetén az ilyen minőségi köteleket akár nagyobb tételben is rendelhetők és így biztosak lehetünk abban, hogy a legjobb ár-érték arányú termékeket kapjuk.

Mezőgazdasági kötelek átmérő szerint

A mezőgazdasági köteleket természetesen több szempont szerint is csoportosíthatjuk, így többek között átmérő szerint is. Az átmérő természetesen meghatározhatja, hogy hol és milyen technikával végezzük a rögzítést, hiszen egy vékony kötél, teljesen másképp viselkedik, mint egy vastagabb átmérővel rendelkező típus. Alapjában véve az alábbi átmérőjű mezőgazdasági kötelekkel találkozhatunk:

- 3 mm

- 4 mm

- 5 mm

- 6 mm

- 8 mm

- 10 mm

- 12 mm

- 14 mm

- 16 mm

Mezőgazdasági kötelek szakítószilárdság szerint

A másik fontos jellemző, ami alapján elkülöníthetjük egy egyes köteleket, az az adott kötél szakítószilárdsága. Ez az érték azt jelzi, hogy milyen teherbírásra számíthatunk egy kötél esetében. Természetesen az átmérő és a szakítószilárdság egyenes arányban áll, így egy vastagabb kötél, nagyobb szakítószilárdsággal is bír. Ezen a téren az alábbi mezőgazdasági kötéltípusokkal találkozhatunk:

- 130 kg-os

- 220 kg-os

- 290 kg-os

- 420 kg-os

- 700 kg-os

- 880 kg-os

- 1250 kg-os

- 1650 kg-os

- 2100 kg-os

Az tehát egyértelműen látható, hogy a mezőgazdasági kötelek esetében apróbb feladatokra és valódi nagy teherbírású feladatokra is megtalálhatjuk az ideális megoldást. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban és kertészetben ezek a típusú kötelek igen népszerűek.