Milyen láthatósági ruházatra van szükség a mindennapokban?

A megfelelő láthatóság nem csak a munkavédelem terén fontos, hanem például a kerékpáros és közúti közlekedésben is.

Miért fontos a láthatósági ruházat?

A jól láthatósági ruházat feladata, hogy viselőjét biztonsági okokból vizuálisan jelezze, nagyobb távolságból láthatóvá tegye.

Emiatt például a közúti kerékpározás során a kerékpározók megfelelő láthatósága sok balesetet megelőzhet. Nem véletlen, hogy a különböző fényvisszaverő prizmák kötelező elemek a kerékpárokon, de városon kívüli közlekedéskor a láthatósági ruházat is kötelező kellék.

A láthatóság még inkább kiemelt szerepet kap a munkavédelem terén. Bizonyos munkakörökben például nem mindegy, hogy milyen színű munkaruhában dolgozik valaki. Emiatt a láthatósági ruházat választékban az alábbi színekkel találkozhatunk:

- narancs,

- sárga,

- zöld,

- bíbor.

Ezek a színek kivételesen jól láthatóságot adnak és már fényvisszaverő csíkok nélkül, önmagukban is jól láthatónak mondhatók. Ezek a fluoreszkáló, élénk árnyalatok a többinél ragyogóbbak, ennek köszönhetően nappali fényben és sötétben is sokkal jobb láthatást biztosít.

Fényvisszaverős láthatósági ruhák

Sötétedéskor, vagy épp köd esetében, a fenti figyelemfelhívó színeken kívül mindenképpen szükség van a fényvisszaverő csíkokra is a teljes biztonsághoz. Érdemes ezek közül olyat választani, amelyek a bennük lévő kristályoknak köszönhetően úgy képesek visszaverni a kibocsátott fényt, mintha egy autó reflektorával állnánk szembe. Fontos, hogy a csíkok jól legyenek elosztva és minden testrészt érintsenek, így gyakorlatilag mindegy, hogy a test melyik részét éri a fény, elölről, hátulról és oldalról is megfelelően látható lesz a viselője.

Láthatósági ruha szabvány

A láthatósági ruhák esetében az EN ISO 20471-es szabvány határozza meg azokat a jellemzőket, melyeknél a cél a használó láthatóságának a jelzése veszélyes helyzetekben, minden fényviszony között, nappal, éjjel és a fényszorók fényében.

Láthatóság szintjei

A jól láthatósági ruházatoknak három osztálya van. Minden egyes osztálynak minimális látható anyagfelülettel kell rendelkeznie a ruhán, minél magasabb egy jól láthatósági ruházat osztályszáma annál nagyobb védelmet biztosít ezen a téren viselőjének. 

Ezek alapján három különböző jól láthatósági osztályt különböztetünk meg ahol az 1-es a legkisebb, a 3-as pedig a legmagasabb szintet jelöli.

Minimum szintű láthatósági ruházat

Ez a viselet kötelező minden közúton vagy a közelében dolgozó személy részére, illetve magasabb kategóriájú védőruha kiegészítésére. Legalább 0,14 m2 háttéranyag és 0,10 m2 fényvisszaverő felület szükséges azokra a ruházatokra, amik meg kívánják kapni ennek az osztálynak a minősítését. 

Középszint szintű láthatósági ruházat

Ez a viselet kötelező viselet minden úton vagy a közelében dolgozó személy részére, ideértve a sofőröket is. Legalább 0,50 m2 háttéranyag és 0,13 m2 fényvisszaverő felület szükséges.

Legmagasabb szintű láthatósági ruházat

Ez a jól láthatósági védelem legmagasabb szintje. Az ilyen minősítéssel ellátott ruházatra van szüksége minden autópályán, repülőtéren vagy azok közelében dolgozó személynek. A ruházatokat minimum 0,80 m2 háttéranyaggal és 0,20 m2 fényvisszaverő felülettel kell ellátni.

A láthatóság tehát a munkavédelem és a közúti közlekedés során is fontos szempont, ha a balesetek megelőzéséről van szó. Emiatt mindenképp szükséges beszerezni az érintett munkahelyeken, illetve a gyakran kerékpározók számára is.