Biden most Kínának ment neki

Oroszországgal nem, Kínával viszont feszíteni akarja a húrt Joe Biden amerikai elnök – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

Az amerikai kongresszusban szerdán mondott beszédében Biden kijelentette: „Nagyon világosan Putyin elnök tudomására hoztam, hogy noha nem akarjuk élezni a feszültséget Oroszországgal, következményekkel jár, amit tesznek”. Újfent azzal vádolta Oroszországot, hogy beavatkozott az amerikai elnökválasztásokba, és informatikai támadást intézett az amerikai kormány, és gazdasági intézmények ellen. Tudatta, hogy kormánya kész együttműködni Oroszországgal azokban az ügyekben, amelyekhez Amerikának érdeke fűződik. Példaként említette az Új START megállapodás öt évre történt meghosszabbítását, és a klímaváltozás feltartóztatását.

Oroszországgal szemben tanúsított visszafogottságától eltérően Biden kemény hangot ütött meg Kínával szemben. Közölte, hogy Amerika jövőjét Kína veszélyezteti a legjobban. Hiszen gyorsan fejlődik és megelőzheti az USÁ-t világgazdasági vezető szerepében. Értésre adta, hogy Washington katonai és gazdasági eszközökkel akarja feltartóztatni a kínai befolyás növekedését. „Erős katonai jelenlétet fogunk fenntartani a Csendes-óceánon és az Indiai-óceán térségében” – jelentette be. Ami pedig a gazdasági eszközöket illeti a következő kijelentést tette: „Fejlesztenünk és uralnunk kell a jövő termékeit és technológiáit”. Hozzátette: „Egyszerűen nincs oka, hogy a szélturbinák lapátjai ne Pittsburghben készüljenek Peking helyett.”

Tisztességtelen gyakorlattal vádolta Pekinget a kereskedelemben, s tolvajlással az amerikai technológia és szellemi tulajdon terén. Kifogásolta, hogy állami támogatást nyújtanak a kínai állami vállalatoknak, mert ezzel aláássák az amerikai ipar pozícióját és a foglalkoztatást.

Washington az emberi-és kisebbségi jogok megsértésére való hivatkozással is igyekszik feltartóztatni Kína haladását és növekvő nemzetközi befolyását – adta értésre. Kijelentette: “Amerika nem fog meghátrálni az emberi jogok és alapvető szabadságjogok, valamint szövetségeink iránti elkötelezettségétől”.

A Békekör tudósítója szerint Joe Biden beszédében egyszerre tükröződött az amerikai gazdaság fellendülésébe vetett bizalom, és a tévhit, miszerint az egyenjogú, békés nemzetközi együttműködés alárendelhető az amerikai érdekeknek.

Forrás: Magyar Békekör