Orosz-ukrán tárgyalás lesz?

Putyin orosz elnök csütörtökön tudatta, hogy Moszkvában bármikor kész tárgyalni Zelenszkij ukrán elnökkel a két ország közti kapcsolatok fejlesztéséről. Putyin ezt közvetetten hozta Zelenszkij tudomására, Lukasenko fehérorosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésén – tájékoztatott róla a Magyar Békekör.

Zelenszkij Donbasszban akart találkozni Putyinnal, de túllőtt a célon. Ha Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyre akarja állítani a kapcsolatokat, akkor Moszkvába kell mennie – – jegyzik meg diplomáciai megfigyelők.

Az orosz-ukrán viszonyt Kijev lerombolta, van mit újjáépíteni – adta értésre Putyin. Megemlítette az orosz ortodox egyházzal szembeni bánásmódot, nevezetesen az elpusztítására irányuló ukrán igyekezetet, az orosz nyelv használatával szembeni magatartást, az orosz ajkú ukránokkal, és az Ukrajnában élő oroszokkal szemben hozott intézkedéseket. „Sok lépés történt kapcsolataink lerombolására, mi csak sajnálni tudjuk” – mondta az orosz államfő.

A Békekör megfigyelője megjegyezte: Zelenszkijt nem meghívták Moszkvába, hanem jelezték – még csak nem is személyesen neki -, hogy készek fogadni, ha Moszkvába utazik. Magyarán, kérnie kell, hogy oda utazhasson, már csak a berepülési engedély miatt is. Az ukrán elnök még nem válaszolt Canossa járásának elősegítésére. Alig egy hete Zelenszkij még háborúzni akart Oroszországgal, és arra kérte a NATO-t, hogy segítsen visszahódítani a Krímet és likvidálni a donbasszi autonómiát.

Forrás: Magyar Békekör