Mi az a WPC, és mit kell róla tudni?

Teraszburkolatot keresel? A WPC az egyik legjobb választás, amely mellett dönthetsz. De mi ez pontosan? Miért jó választás? Nem környezetszennyező? Választ adunk a kérdésekre!

Mi az a WPC?

A WPC teraszburkolat fa–műanyag kompozitból készül. Ennek köszönheti az elnevezését, amely az angol Wood Plastic Composite rövidítése. A burkolat többsége fa, például faliszt, faforgács, farost, de emellé hőre lágyuló műanyagot is tesznek a gyártáskor, ami lehet például polietilén, polipropilén vagy PVC. Miért van erre szükség? Hogy a végeredmény egy szinte mindennek ellenálló, évtizedes megoldást jelentő burkolat legyen. Az évtizedes kifejezéssel cseppet sem túlzunk: a WPC Gurunál például sok esetben 20 éves garanciát biztosítanak a WPC-ből készült minőségi burkolatokra.

Hol használható?

A WPC lehet például teraszburkolat, de hatékonyan alkalmazható kerítésekhez, korlátokhoz, padokhoz, szegélyezéshez, illetve ablak- és ajtókeretekhez is. A fa–műanyag kompozit még egy viszonylag új megoldás az építőiparban, nem ismerik elegen, így a bizalmat sem sikerült még teljesen kiépíteni az emberekben iránta. Pedig az eddigi tapasztalatok azt mutatják, mindenhol eredményesen alkalmazható, ahol fahatású, hosszútávon kezelés nélkül is ellenálló felületre van szükség. Jól kezelhető, megmunkálható megoldás, amellyel így kísérletezni is lehet a ház körüli alkalmazási módokkal kapcsolatban. A WPC teraszburkolat választása mindenkép időtálló megoldás.

Nem szennyezi a környezetet? Nem tűzveszélyes?

Mindkét kérdésre nemleges a válasz. A WPC minden szempontból nézve környezetbarátabb megoldás, mint például a tartósítószerekkel és rothadásgátlóval kezelt keményfa, ráadásul nem hasad, nem törik, így tovább megmarad, később kell csak cserélni. Ha mégis erre kerül sor, akkor pedig újrahasznosítható, hiába állítják ezt néhányan másképpen, ráadásul az is hatalmas előnye, hogy elkészíthető újrafelhasznált műanyagból, illetve faipari selejtből. Tudni kell, hogy a természetes fához képest magasabb a tűzveszélyességi szintje, ám közel sem annyival, hogy az érdemi különbséget jelentsen.