Állami támogatások diákoknak? Mutatjuk a lehetőségeket!

Te tisztában vagy azzal, hogy diákként milyen állami támogatásokat vehetsz igénybe? Vagy ha nem vagy diák, de gyermeked már egyetemre készül, vagy épp ott is tanul már, tudod, mik a lehetőségei?

Feltehetően, aki épp nagykorúvá vált, az nem épp a pénzügyeire helyezi a legnagyobb hangsúlyt. Bár erre is látunk ellenpéldákat szép számmal. Ebben a cikkben segítek kicsit eligazodni a lehetőségek között, hogy tudd, mire számíts, milyen állami támogatást tudsz igénybe venni diákként.

Ha állami támogatás diákoknak, akkor diákhitel!

2021-ben immár 20 éves a diákhitel, melyet 2001-ben vezetett be az állam. Hatalmas előnye van ennek a hiteltípusnak a normál piaci kölcsönökhöz képest, ami nem más, mint a kamatozása. Sokkal kedvezőbb kamatozással bír, mint a piaci társai. Jelenleg immár három típusú diákhitel közül választhatsz diákként.

A Diákhitel1-et szabad felhasználásra lehet felvenni, azaz nincs megkötés, hogy mire kell költened. Ezzel szemben a Diákhitel2-nél már van megkötés: kizárólag képzési költségekre fordítható ez a típus. Emellett ott van még a Diákhitel Plusz is, mely szintén egy szabad felhasználású kölcsön, amit arra költesz, amire akarsz.

Az 1-es típus esetén szemeszterenként 750.000 Ft igényelhető, aminek kamata 1,99%. A 2-es típusú ezzel ellentétben teljesen kamatmentes, így ha kiürül a kassza, kiváló lehetőség az utánpótlásra. A Diákhitel Plusznál összesen 500.000 Ft vehető fel.

A törlesztések úgy alakulnak, hogy a Diákhitel1-et és 2-t akkor kell elkezdeni, ha elhelyezkedtél a munkaerőpiacon. Viszont, ha ez nem történne meg 45 éves korodig, akkor 45 évesen már el kell kezdened a visszafizetést. A Diákhitel Plusz esetén a felvételt követi egy 1 éves türelmi idő, utána viszont el kell kezdeni törleszteni.

Ha már lassan diplomázol

Már lassan végzel a felsőoktatásban, de kíváncsi vagy, hogy milyen egyéb támogatásokra lehetsz esetleg jogosult? Akkor ajánlom figyelmedbe a családalapításhoz jelenleg legjobb hitelt, mely a babaváró hitel nevet kapta. Nem véletlen a megnevezés, ugyanis ez egy kamattal terhelt kölcsön, ha nem születik meg a vállalt gyermeked. Ezen állami támogatás lényege, hogy 10 millió forintot felveszel, szabad felhasználásra, amiért 5 éven belül vállalod, hogy megszületik a gyermeked. Ha teljesíted, akkor kamatmentesen tudod visszafizetni a támogatást, ha nem teljesíted, akkor kamat lesz felszámolva.

Emellett érdemes az öngondoskodásba is belekezdeni, melyet idősebb korodban meg fogsz magadnak köszönni. Nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékosság, önkéntes nyugdíjpénztár, hogy csak párat említsek, aminek érdemes utánajárnod. Minden típus közös előnye, hogy minden befizetett 1000 Ft mellé 200 Ft-ot hozzátesz az állam.

Ne felejtsük el az ösztöndíjakat sem

Évtizedek óta kiválóan működik az ösztöndíjrendszer. Igényelheted szociális alapon, de kaphatod tanulmányi eredményeid alapján is.