Hogyan válasszuk ki a megfelelő kerti szerszámgépeinket?

Hurrá, ismét itt a tavasz! Túl vagyunk az óraátállításon is, a nappalaink egyre hosszabbodnak, végre nekiállhatunk a kertben végzendő feladatoknak.

Először is meg kell nézni, milyen állapotokat hagyott a tél maga után, majd végiggondolni, melyik teendővel is szeretnénk kezdeni.

Az biztos, hogy szükség lesz ismét gyepgondozásra, fametszésre, a kert új növényekkel való benépesítésére. Mindezekhez elengedhetetlen, hogy beszerezzünk néhány minőségi kerti szerszámot.

Ne kisérletezgess!

A kerti gépek olyan eszközök, amelyek nem egy forintba kerülnek, ráadásul hosszú távra, évekre vásároljuk őket. Így rendkívül körültekintően kell választanunk. Ha betévedünk egy barkácsáruházba, számos cég termékével találkozhatunk, nem könnyű a választás.

Mi ezeket a márkákat ajánljuk

- Kezdő kertészeknek: Fieldman

Nevének hangzásával ellentétben egy cseh márkával van dolgunk. A kertészkedés területén még járatlan gazdálkodóknak ajánljuk, mivel ár-érték arányban egy nagyon jó terméket képvisel. Használatukkal sok értékes időt és energiát tudunk megspórolni.

- Gyakorlottabbaknak: Riwall

A Riwall szintén egy cseh márka, ráadásul országuk legkedveltebb terméke. Aki megvásárolja, többé nem csodálkozik rajta, hogy miért. A gépeik ugyan robusztus méretűek, de a tulajdonosuk biztos lehet abban, hogy minden elkezdett munkát be is tud velük fejezni, minimális szervizelési elvárással rendelkeznek. A Riwall gyártó 24 hónapos jótállást vállal a termékeire.

Amelyeket feltétlen be kell szereznünk

A következőkben felsoroljuk azokat a szerszámokat, amelyeket egy kezdő kertésznek vagy egy első kerttulajdonosnak feltétlenül be kell szereznie a tavasz beállta előtt.

- Fűnyíró

Ez az a szerszámgép, amely minden olyan háztartásban alap, hogy meglegyen, ahol van néhány száz nm-es kert. Tavasszal meg kell nézni, hogy mennyire erős pázsit várható, ha azt látjuk, hogy a tél inkább kimosta a földből, akkor a megfelelő talajlazítás után a gyeptelepítéssel kell kezdeni, majd ha 5-6 cm-esre megnövekedett a fű, megérett a fűnyírásra. Érdemes meghagyni a fű egy részét a szegényesebb talajon, hogy azzal is erősítsük az újbóli növekedést.

- Sövényvágó

Sorrendben a második legfontosabb szerszámnak lehet mondani, főleg olyan udvarokban, amelyek több soros örökzöld tujasorral rendelkeznek.

- Kapálógép

Nagyobb területű földek esetében nagy segítség egy kerti kapálógép, amely megfelelően fellazítja a talajt az ültetések előtt.

- Aprítógép

Talán nem annyira fontos, mint a korábbiak, de olyan udvarban, ahol sok gyümölcsfa található és gyakori a metszés, favágás, szinte nélkülözhetetlen. Segít a házi komposzt kialakításában is.

És a sort még folytathatnánk…

A fentiekben felsoroltak csak egy szeletét képezik annak a kertészeti és barkácskészletnek, amellyel az évek múltával nem árt, ha minden család rendelkezik. A kisebb szerszámoknak ugyanolyan gondossággal kell utánanézni és a lehetőségeket feltérképezni.