A rettegett fogínysorvadás 3 intő jele

A fogínysorvadás (szakszerű elnevezéssel fogágybetegség, orvosi kifejezéssel parodontitis) a felnőttkori fogvesztések leggyakoribb oka. Minél később veszik észre, annál kisebb az esély, hogy megállítsák a fogakat tartó szövetek pusztulását, ezért szokták a fogak csendes gyilkosának is nevezni. Mik a jelei, és hogyan lehet időben felfedezni?

A fogágybetegséggel a parodontológia foglalkozik a fogászaton belül. Ezt azért érdemes tudni, mert ha úgy látjuk, hogy fennáll a fogínysorvadás veszélye, érdemes olyan fogászatot felkeresni, ahol egy vagy több parodontológus is dolgozik.

Mi a fogágybetegség, és hogyan alakul ki?

A fogágybetegség akkor jön létre, amikor a fogágy szöveteiben (íny, csont, kollagénrostok, amelyek a fogakat a csonthoz rögzítik) krónikus gyulladás alakul ki, amely lassan, de biztosan pusztítja ezeket a szöveteket. A szövetroncsolódás miatt a fogak egyre instabilabbá válnak: előbb kilazulnak, majd mozogni kezdenek, végül kihullanak.


Kép forrás: uniklinik.hu

A gyulladás oka baktériumfertőzés, ami jellemzően akkor jön létre, ha a fogakon tartósan megmarad az étkezések után keletkező lepedék. Ez a lepedék ugyanis olyan a baktériumoknak, mint egy terülj-terülj-asztalkám. Villámgyorsan elszaporodnak benne, és a fogakról az ínybe jutva gyulladást válthatnak ki. 

Nem szabad félvállról venni

A gyulladásos állapot annál jobban kezelhető, minél hamarabb kezdik gyógyítani. A folyamat elején, amíg csak az íny van enyhén begyulladva, többnyire egy gyors, ultrahangos fogkő-eltávolítás is segít. Ám ha a gyulladás a fogak mentén az ínyszél alá terjed és már elérte a mélyebb szöveteket, visszafordíthatatlan pusztítást képes előidézni. Noha a parodontológusok számos eszközt és kezelést vethetnek be az elpusztult íny és szövetek pótlására, van, amikor már ők is tehetetlenek.

3 intő jel

A fogínysorvadásnak eleinte alig van tünete, fájdalom pedig egészen a súlyos stádiumig nem szokott jelentkezni, így gyakran csak akkor vesszük észre, hogy baj van, amikor már késő. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk minden apró jelre, ami erre a kóros folyamatra utalhat. Nézzük, mik ezek! 

1. Fogkő

Ha fogköves a fogunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy fogainkon rengeteg baktérium nyüzsög. A fogkő ugyanis nem más, mint megkövesedett lepedék – és a lepedékről most már tudjuk, hogy a kórokozók melegágya. Noha a fogkő sokszor szemmel is jól látható, vannak cseles, fogszínű formái is, ezért mindenképpen érdemes félévente, évente elmenni egy fogászati ellenőrzésre akkor is, ha semmi feltűnőt nem látunk a fogainkon.

2. Duzzadt, piros íny, vércseppek a mosdókagylóban

Az íny gyulladása nem olyan ártalmatlan dolog, amilyennek kinéz. Időnként a reklámok is azt az érzést erősíthetik bennünk, hogy ha vércseppeket látunk fogmosás közben, elég egy új fogkrémre váltani. Egy speciális fogkrém jó szolgálatot tehet, de a gyulladást nem fogja meggyógyítani. Ha azt látjuk, hogy ínyünk kissé puhább, duzzadtabb a szokásosnál, a színe élénkebb, sőt piros: az gyulladásra utal. Gyanúnkat megerősíthetik a fogmosáskor, harapáskor megjelenő vércseppek.

Ilyenkor feltétlenül jelentkezzünk be fogorvosunknál! A gyulladást a legtöbb esetben egy gyors és fájdalommentes fogkő-eltávolítással megszüntethetjük, ezért nem érdemes sokáig halogatni a dolgot. 

3. Tasakok

A tasakok a fogakat körülvevő csont pusztulása révén keletkeznek az ínygyulladás talaján. Ahogy elkezd felszívódni a csont a fogak körül, úgy mélyül az ínyszél és a fog közötti ínybarázda, melyet abban az esetben, ha 3 mm-nél mélyebb, tasaknak nevezzük. A tasakokat otthon tisztán tartani lehetetlen. Idővel egyre csak gyűlik bennük az ételmaradék és a fogkő, a baktériumok egyre jobban elszaporodnak a tasak mélyén, ami további csontpusztuláshoz és a tasakok mélységének növekedéséhez vezet. A tasakok továbbá gennyes gócként is viselkedhetnek, vagyis a baktériumok vagy az általuk termelt méreganyagok elvándorolhatnak a szervezet különböző pontjaira, és gócbetegségeket válthatnak ki.

Ha a fogaink körül az íny duzzadt, vérzik, az ínygyulladásra utal, viszont előfordulhat, hogy már a fogágy szövetei is károsodtak! Mivel a fogágybetegség legtöbbször nem jár fájdalommal és panaszt ritkán okoz, hajlamos lehet az ember nem kellően komolyan venni a betegséget, mely hosszú távon a fogak elvesztésével jár. Már enyhe ínygyulladáskor is érdemes megnézetni egy fogorvossal, lehetőleg parodontológiára szakosodott szakemberrel a fogainkat!

A fenti tünetek egyfajta figyelmeztetések, hogy ideje a tettek mezejére lépni – ha nem akarjuk elveszíteni a fogainkat. Megelőzésképpen pedig azt javasolják a fogorvosok, hogy sajátítsuk el a fogmosás helyes technikáját, hogy ne maradjon lepedék a fogunkon, továbbá ne feledkezzünk meg a fogászati ellenőrzésekről. 

Nem törvényszerű, hogy idős korunkra műfogsorunk legyen!