Most adjam el az ingatlanomat, vagy inkább várjak még vele?

A járvány elmúlt egy éve hatással volt az ingatlanpiacra is, némi megtorpanást és bizonyos szegmensekben árcsökkenést is okozva. Ráadásul úgy néz ki, hogy egyelőre nem is lábaltunk ki belőle. Mi a helyzet most? Mit tanácsolnak a szakértők azoknak, akik éppen most jutottak el oda, hogy értékesítenék ingatlanukat?

Sokakban felmerülhet az igény ezekben a nehéz hónapokban is arra, hogy eladják ingatlanukat. Hiszen az élet a járvány ellenére nem áll meg, változnak az élethelyzetek, melyekhez a tulajdonosok életterének is igazodniuk kell. Kérdés azonban, hogy érdemes-e nekik most piacra lépniük, vagy szorítsák még össze a fogukat, és várjanak kicsit, amíg rendeződik a helyzet, hátha nagyobb eséllyel, esetleg jobb áron tudják eladni ingatlanukat.

Jelenleg a járvány miatti korlátozások határozzák meg az életünket, melynek az ingatlanpiacon is érezhető a hatása: némileg visszafogják a keresletet, hiszen a harmadik hullám miatt sok a kérdőjel a vevőkben - fogalmazott Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője. A járvány kihat a használt ingatlanok iránti keresletre is, mely ugyan nőtt az felújításokra adott állami támogatás miatt, azonban kielégíthetetlen keresletről azért nem beszélhetünk - tette hozzá a szakértő.

Ennek ellenére érdemes belevágni az értékesítésbe - vélekedett Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője, aki szerint ugyan az eladási folyamat hosszabb, mint korábban, de azt is ki lehet jelenteni, hogy egyértelműen jelen vannak az érdeklődők piacon. Számuk ugyan a korlátozások miatt visszaesett és a befektetők jelenléte is meglehetősen szerény, de ha az ingatlan reális áron kerül ki a piacra, akkor lehet rá érdeklődőt találni, különösen akkor, ha felkapott helyen található.

Erkély, terasz a menő

Hozzátette azt is, hogy elsősorban azon ingatlanok iránt nőtt meg az érdeklődés, melyekhez tartozik erkély, terasz vagy egy kisebb kert, hiszen ezek olyan szabadtéri területek, ahová a szigorítások alatt is bármikor ki tudnak ülni a tulajdonosok, és eltölthetnek egy kis időt a szabad levegőn anélkül, hogy idegenekkel találkoznánk és így ki lennének téve a megfertőződés veszélyének.

Megjegyezte azt is, hogy ebben a helyzetben kiemelten fontos egy jó ingatlanhirdetés, a jól elkészített fotók, az alaprajz, és a fontos részletekre kiterjedő, de nem túl hosszú hirdetés-szöveg. Az esetleges áreséstől való félelem pedig ne tartson vissza senki, mivel a szakértő szerint az árak tekintetében - az első záráshoz képest, mikor némi visszaesés volt tapasztalható - most nem érzékelhető változás. Ez azt jelenti, hogy jelenleg stagnálnak az árak, nem pedig csökkennek.

Ennél is jobb a helyzet a Balatonon, melynek rendkívüli népszerűsége úgy tűnik, a járvány időszakában is töretlen. Mint Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője fogalmazott: “a balatoni ingatlanpiacon most eladónak lenni nagyon jó dolog”, hiszen bárki, könnyen, jó áron értékesítheti ingatlanát bármely szegmensben.

Azt persze nem tudják a szakértők, hogy ez a kedvező helyzet meddig tart, de jelenleg Siófokon a panellakások 450-500 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el, míg a használt téglalakások 500-650 ezer forintos négyzetméteráron. A legdrágábbak a partmenti újépítésű ingatlanok, melyek négyzetméterára 1-1,6 millió forint között mozog errefelé.

A parti ingatlanok nagyon drágák

Ez viszont már olyan árszintet jelent, ami némi gondot okozhat a vevők számára. Krausz Gábor éppen ezért úgy látja, hogy talán ez az egyetlen olyan szegmense a balatoni ingatlanpiacnak, ahol az idén lassulás következhet be. Természetesen a legjobb fekvésű újépítésűek továbbra is gyorsan el fognak kelni, ugyanakkor a kevésbé jó adottságú lakások értékesítése az eddig megszokottnál némileg hosszabb időt vehet igénybe.

Kitért arra is, hogy számottevő a kereslet a használt családi házak iránt is, annál is inkább, mert ezek árai még megfizethetők, így Siófok környékén találni 30-40 millió forintért 100-150 négyzetméteres családi házakat, normális, falusias lakókörnyezetben. Ezzel szemben a telekárak az elmúlt egy-két év során közel megkétszereződtek, és az áremelkedés itt sem látszik megállni, annál is inkább, mivel hiány van telkekből.

Krausz Gábor mindezek miatt azt tanácsolja a balatoni ingatlantulajdonosoknak, hogy ha tudnak várni az értékesítéssel, akkor várjanak, mert bár az árak magasan járnak, de egyelőre a Balatonnál tovább emelkednek.

Forrás: Balla Ingatlan