A legfontosabb információk napelemes rendszer telepítése előtt

Mivel manapság egyre többen választják a napelemet, mint megújuló energiaforrás, ezért a telepítés előtt érdemes pár információval rendelkezned.

A paneleknek számos előnye és hátránya is van, illetve az sem mindegy, hogy milyen összegű beruházásról van szó. Ebben a cikkben számos fontos infóval látunk el, amelyet tudnod kell a napelemes rendszer telepítése előtt!

Mit kell tudni a beruházás előtt?

Az első és legfontosabb, hogy nézzük meg, adottak-e a körülmények egy napelemes rendszer számára. Nem minden fekvés és elhelyezkedés optimális egy rendszer számára. Fontos az árnyékolás, a beesési szög és a havi elhasznált energia mennyisége egyaránt. 

Az árnyékolás terén érdemes a minimálisra törekedni, hiszen, ha a paneleket nem éri elég napfény, nem lesznek túl hatékonyak sem. A beesési szög esetében törekedjünk arra, hogy a nap folyamán a lehető legtöbb sugárzás érje a rendszert. Ami a felhasznált áram mennyiségét illeti, arra azért van szükség, hogy ki tudjuk számolni mekkora beruházásra van szükség. Győződjünk meg róla, hogy a panelekkel nagyjából ugyanannyi mennyiséget tudunk előállítani, mint amennyire korábban szükségünk volt. 

Az energia mennyisége

Egy nagyobb család esetében, ahol sok gyermeket nevelnek, akkor számolni kell azzal is, hogy a szükséglet az idő előrehaladtával növekedni fog. Persze egy idő után, amikor ők költözésre adják a fejüket, akkor az ismét le fog csökkenni. Érdemes továbbá energiatakarékos berendezéseket, villanykörtéket és egyéb berendezéseket beszereznünk, ezzel is csökkentve a szükséges mennyiséget. 

A dőlési szög

Fontos megjegyezni, hogy a hiedelmekkel ellentétben a paneleket nemcsak déli és dél-nyugati oldalra tehetjük. Ez az információ sokakat tántorít el a végső telepítéstől, hiszen úgy gondolják, hogy náluk nincs megfelelő hely a rendszer kialakítására. Persze jobb egy említett déli fekvésű tájolás, de egyáltalán nem biztos, hogy csak így tudunk előállítani megfelelő mennyiségű energiát. A rendszerek képesek megfelelő eredményt produkálni egy más helyre szerelt panel esetében is, hiszen a modern napelemek már a szórt fényt is képesek hasznosítani.

Bács-Kiskun megyei napelem kivitelezők

Bács-Kiskun megyei napelem kivitelezők közül kiválasztani a megfelelőt nem nehéz. A rendszerbe regisztrált vállalatok mindegyike megbízható és minőségi munkát végez, így biztos lehetsz benne, hogy nem költesz feleslegesen a későbbi hibákra. 

Amennyiben úgy gondolja, hogy itt az ideje beruházni egy napelemes rendszerre, abban az esetben érdemes pár dologra odafigyelni. Tudni kell ugyanis, hogy milyen körülmények a legmegfelelőbbek a panelek számára, de az sem mindegy, hogy a család számára mennyi energiára lesz szükség. Nem ugyanannyi áramot használ el egyedülálló fiatal férfi, mint egy nagycsaládos pár, akiknél még az összes gyermek otthon lakik. Mindemellett nem elhanyagolható szempont a megfelelő kivitelező megtalálása sem. A regisztrált vállalatok között biztosan találsz megbízható céget.