Lenyúlják az egyetemeket is?

A kormány a járvány legnehezebb időszakában újabb, nagyon súlyos támadást indít a felsőoktatás, az egyetemek ellen - állítja az LMP frakcióvezetője.

Keresztes László Lóránt csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szerda éjfél előtt 11 olyan törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamentnek, amelyekkel az állami tulajdonban lévő és állami fenntartású egyetemeket "gyakorlatilag" kiszervezik magánalapítványokba.
    
A politikus szavai szerint az eddigi tapasztalatok alapján teljes mértékben beigazolódni látszanak az ellenzéki pártok és az egyetemi vezetők által korábban megfogalmazott aggodalmak.
    
A képviselő hazugságnak nevezte azt a kormányzati érvet, hogy a felsőoktatás fejlesztéséhez szükség van a magánalapítványokba való kiszervezésre. Hangsúlyozta, Európa legjobb egyetemei szinte kivétel nélkül állami fenntartásúak. Keresztes László Lóránt azt is hazugságnak nevezte, hogy az egyetemek önként vennének részt ebben a folyamatban.
    
A mostani javaslatokból látható, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően a teljes egyetemi vagyont olyan alapítványokba akarják kiszervezni, amelyek öt főből álló kuratóriumát kivétel nélkül az illetékes miniszter nevezi ki - hívta fel a figyelmet. Az egyetemi szenátusoknak annyi lehetőségük maradna, hogy ők jelölhetnék a három fős felügyelőbizottság egy tagját - tette hozzá.
    
Azt is elképesztőnek nevezte, hogy olyan alapító okirat is készülhet, aminek alapján a kuratórium állíthatja össze a költségvetést, alkothatja meg a szervezeti és működési szabályzatot, írhatja ki a rektori pályázatot, miközben lehetetlenné válhat a kurátorok visszahívása.
    
Keresztes László Lóránt hangsúlyozta, hogy a következő uniós fejlesztési időszakban 1500 milliárd forintnyi EU-s forrást lehet a felsőoktatásra fordítani. A kormány szándéka az, hogy döntési jogokat szerezzen ezen források felett és az ellenőrzésből kizárja akár az országgyűlési képviselőket, akár egy későbbi kabinetet - jelentette ki a frakcióvezető.

Forrás: MTI