Merkel és Macron Putyinnal egyeztetett

Az Európai Unió két vezető állama, Franciaország és Németország egyre jobban felismeri, hogy Oroszország nélkül nem tudja megoldani sem a nemzetközi konfliktusokat, sem pedig leküzdeni a koronavírus-járványt – állapította meg a Magyar Békekör Putyin orosz elnök Merkel német kancellárral és Macron francia elnökkel folytatott keddi közös videomegbeszéléséről.

Különös, hogy míg az Európai Unió felelős vezetői az Oroszországgal szembeni szankciókra és a szembesülésre helyezik a hangsúlyt, az Unió két vezető állama gyakorlati lépésekre készül az Oroszországgal való együttműködésért. Úgy fest, mintha az EU Bizottságára nagyobb befolyást gyakorolna az Egyesült Államok, mint saját tagállamai, köztük két alapítója – jegyezte meg a Békekör.

Míg az EU mindent elkövet azért, hogy megakadályozza az orosz vakcina bejegyzését és forgalmazását, Merkel és Macron szóba hozta a Szputnyik V uniós regisztrálását, forgalmazását, sőt közös gyártásának lehetőségét is. Putyin tudatta velük, hogy senkire sem akarják rákényszeríteni az orosz oltást. Közös célnak tartották a járvány terjedésének megakadályozását – értesült a Békekör.

Az orosz elnök azt is elmondta Merkelnek és Macronnak, hogy Oroszország kész együttműködni az EU-val, ha az EU is együttműködni akar vele. Depolitizált, gyakorlatias kapcsolatot javasolt nekik a kölcsönös érdekek alapján, az egyenjogúság feltétlen tiszteletben tartásával.

Szó esett a minszki egyezmény ukrán részről történő be nem tartásáról, a szíriai újjáépítés szükségességéről nemzetközi összefogással, és a líbiai helyzetről is.

Fehéroroszországgal kapcsolatban Putyin megengedhetetlennek nevezte a külső beavatkozást a belarusz belügyekbe.

Mivel a két nyugat-európai vezető kitért a Navalnij ügyre is, Putyin részletesen tájékoztatta őket a Navalnij elleni jogi eljárásról, és a rágalmazás miatt ellene hozott, korábban felfüggesztett ítélet végrehajtásáról. Elmondta nekik, hogy az orosz bíróság érvényt szerzett a törvénynek, melyet Navalnij megsértett.

Forrás: Magyar Békekör