Meg akarta vesztegetni a határőrt

Nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy török férfit, aki pénzt ajánlott a határrendésznek, hogy őt és a vele utazó négy ukrán állampolgárt beengedje Magyarország területére - közölte a központi nyomozó főügyész hétfőn az MTI-vel.

Keresztes Imre közleménye szerint a férfi és az autójában utazó négy ukrán állampolgár múlt szerda reggel a beregsurányi közúti határátkelőhelyen szeretett volna belépni Magyarországra. Az ukrán állampolgárok nem feleltek meg a Magyarországon történő átutazáshoz szükséges feltételeknek, mert nem volt vízumuk, biometrikus magánútlevélük. Emellett a koronavírus-járvány miatt hozott utazási korlátozások előírásait sem tartották be, mert nem tudták igazolni utazásuk célját és a célországot.
    
A török férfi tudta, hogy belépésük nem engedélyezett, ezért saját útlevelében 70 eurót helyezett el, hogy a határrendész a korrupciós pénzért cserébe ne tagadja meg a beléptetést. A határrendész a felajánlott jogtalan előnyt nem fogadta el.
    
A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség lefoglalta a vesztegetési pénzt, és elrendelte a férfi őrizetbe vételét kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés és több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés miatt.
    
A Nyíregyházi Törvényszék vád szerint bűnösnek mondta ki az elkövetőt, két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre és két év kiutasításra ítélte, valamint a 70 euróra vagyonelkobzást rendelt el.
    
Az ítélet nem jogerős, mert a nyomozó ügyészség súlyosításért jelentett be fellebbezést - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI