Ingatlan keresési kedv változásának területi különbségei a korlátozások árnyékában

2020 tavasza óta vagyunk kénytelenek együtt élni a koronavírussal, ami nagyon sok területen éreztette és érezteti a negatív hatását, amiből az ingatlanpiac sem maradhatott ki. Február végén úgy indult meg a harmadik hullám, hogy még a második hullám igazából véget sem ért.

A járvány emelkedésének a megtörésére március 4-én délelőtt ismertették a kormány döntését a 8-ától érvénybe lépő korlátozásokról. A bejelentésnek azonnal brutális hatása volt az ingatlanpiacra. A megveszLAK.hu-nál megvizsgáltuk, hogy a megyeszékhelyeken hogyan változott óráról-órára az ingatlanok iránti kereslet a márciusi korlátozások bejelentésének hatására és nagyon meglepő adatokat találtunk.

Korlátozások bejelentésének hatása óráról-órára március 4-én

Csütörtök délelőtt a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette az új korlátozó intézkedéseket, melyek 8-ától léptek életbe. Már reggel megjelentek infók arról, hogy bejelentés készül. 9-óráig minden a megszokott mederben zajlott, azonban 10 órától egészen késő estig jelentősen csökkent az ingatlanok iránti kereslet.

Hasonló zuhanásról számoltak be másik ingatlanos portálok is, de nem is csak azok, hanem más témájú oldalak is, mint pl. egy kertészeti magazin is. Ezzel szemben a koronavírus témájú weboldaltól jelentős forgalom növekedésről adtak hírt. Egyértelműen látszik ebből, hogy változott meg azonnal az emberek érdeklődése.

Ingatlanok iránti kereslet változása megyeszékhelyenként

A kereslet csökkenése nem egyformán volt tapasztalható az egész országban március 4-én. Az alábbi statisztika összeállításánál a megyeszékhelyekről indított keresések számát vettük alapul, de hasonló eredmény jött ki akkor is, amikor az adott megyeszékhelyek oldalainak a látogatottságát hasonlítottuk össze az előző nappal. Az összes megyeszékhely átlagos csökkenése 23,9% volt. Ennyivel esett vissza a forgalom március 4-én 3-ához képest.

A legnagyobb kereslet csökkenés Tatabányán volt tapasztalható (-42,86%). A második legnagyobb csökkenést Szeged tudhatja magáénak (-41,33%), míg a harmadik helyen végzett Miskolc -37,5%-al.

Veszprémben érdekes módon nemhogy csökkent volna az ingatlanok iránti kereslet, hanem még nőtt is 28,2%-al. Kaposvárról és Székesfehérvárról ugyanannyian kerestek ingatlant, mint előző nap.

Pénteken összességében 2%-al már magasabb volt az érdeklődés, de nagyon nagy különbségek voltak aznap is a megyeszékhelyek között.

Csütörtökhöz képest Salgótarjánból sokkal többen kerestek ingatlant. Kaposvár volt az egyetlen megyeszékhely, ahol se csütörtökön se pénteken nem volt csökkenés az ingatlan keresési kedvben 3-ához képest. Kaposvárról pénteken 64%-al több keresés történt 4-éhez képest.

Erősödött az ingatlan kereslet Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon, Szegeden és Tatabányán. A legnagyobb visszaesés Veszprémben volt. Úgy tűnik mintha ott lassabban reagáltak volna az emberek a korlátozások eseményeire. A visszaesés viszont így nagyon kicsi lett, mert a csütörtöki 28%-os növekedés után, 5-én csak 2,5%-os visszaesés volt tapasztalható 3-ához képest.

Az ingatlanok iránti kereslet helyreállása

A kereslet legnagyobb zuhanása március 4-én és 5-én volt. Ez lényegében egybeesik azzal, amíg még bizonytalan volt, hogy milyen részletszabályok lesznek.

Szombatra már visszakonvergált a látogatottság szinte a korábbi időszaknak megfelelő szintre. Még egy hétig kb. 5-10%-al alacsonyabb volt az érdeklődés, de március 13-án már teljesen visszaállt a régi kerékvágásba.

A pár százalékos csökkenésben biztosan szerepet játszik az a bizonytalanság, amit az ingatlan ügynököktől lehetett hallani az utóbbi időszakban. Nevezetesen sokan nem tudták, hogy dolgozhatnak-e vagy nem, és ha igen, akkor milyen feltételekkel. Az ingatlanosok egymástól kérdezgették, hogy ki hogy tudja és csinálja az ingatlanok bemutatását.

Konklúzió

Tavaly a kijárási korlátozás és a bizonytalanság a március és április hónapokra alaposan rányomta a bélyegét. Úgy tűnik, hogy idén sokkal rövidebb az az időszak, amikor negatív hatással van a koronavírus miatti korlátozás az ingatlanpiacra. Valószínűleg ez olyanoknak is köszönhető, mint a januártól elérhető lakás felújítási támogatás, vagy a Falusi CSOK kiterjesztése közel 200 településsel és annak is, hogy most már sokkal gyorsabban és könnyebben alkalmazkodtak az emberek a korlátozásokhoz.

forrás: https://megveszlak.hu/Blog/ingatlan-keresesi-kedv-valtozasanak-megyei-megoszlasa